Osuđena na 40 godina zatvora zbog spontanog pobačaja

Marija Tereza Rivera je osuđena na 40 godina zatvora zbog toga što je pobacila bebu.

U El Salvadoru važe drakonski zakoni koji abortus tretiraju kao ubistvo i zbog toga žene dobijaju duge zatvorske kazne. Rivera je ipak imala sreću, pa je puštena iz zatvora ranije ovog meseca.

U zatvoru je provela pet godina i nisu joj bile omogućene posete, niti je mogla da ima sliku svoje porodice i svog sina u ćeliji.

Presuda za ubistvo je konačno poništena, zahvaljujući svetskim aktivistima koji su dokazali da za zločin nema dokaza.

Okolnosti njenog slučaja su zastrašujuće, jer ne samo da je bila osuđena zbog abortusa na strogu kaznu, već ona zapravo nije ni izvršila abortus. Rivera nije ni znala da je trudna, kada je osetila bol u stomaku i otišla u toalet gde se onesvestila.

Na podu toaleta ju je našla svekrva i odveli su je u bolnicu. Kada se probudila u bolnici su joj rekli da je policija otišla u njenu kuću i pronašla mrtav fetus. Kad se malo oporavila, odvedena je na sud gde je osuđena zbog teškog ubistva na 40 godina.

Napor aktivista širom sveta je rezultovao poništenjem kazne.

Mnoge žene su kažnjene zatvorom zbog spontanog pobačaja jer su bile optužene za abortus.

Do 1998. godine, abortus je u El Salvadoru bio dozvoljen u slučaju silovanja, incesta i opasnosti po ženin život. Međutim, pod pritiskom katoličkih konzervativaca i političara desničara, zakon je promenjen i abortus potpuno zabranjen i od tada se kažnjava kao ubistvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.