Dileme i pitanja zbog Erdoganove diplome

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan suočava se sa još jednim skandalom, jer se korisnici društvenih medija u ovoj zemlji bore da utvrde da li njihov predsednik ima fakultetsku diplomu.
Posedovanje fakultetske diplome je jedan od uslova za obavljanje funkcije predsednika Turske. I rektor Univerziteta Marmara branio je Erdogana, te je izjavio da je zaista završio četvorogodišnje fakultetsko obrazovanje. Nakon toga je i sam predsednik izašao sa tvrdnjom da su njih dvojica zajedno studirali. Ipak, ove izjave nisu stavile tačku na raspravu.
 
Turski novinar po imenu Rafael Sadi tvrdi da je studirao sa Erdoganom, odnosno da su se na fakultet upisali 1974. godine. Ipak, Sadi nije siguran da li je turski predsednik diplomirao. S druge strane, navodi ovaj novinar, u to vreme niko nije obraćao pažnju na razliku između više škole i fakulteta. Jedino što je bilo bitno, kaže on, je da kada će neko služiti vojsku po završetku studija. "Ja na primer nisam završio fakultet. Ne znam da li je Erdogan završio fakultet, ali znam da je studirao", rekao je Sadi.
 
U međuvremenu, Omer Faruk Eminagaoglu, bivši predsednik Udruženja sudija i tužilaca, uložio je žalbu Vrhovnom izbornom savetum tražeći da izvrši službenu istragu o Erdoganovom visokom obrazovanju kako bi se utvrdilo da li je došlo da povrede zakona.
 
"Trenutno se razmatra pitanje Erdoganove diploma, ali je najveći problem što orgininala diploma nema. Postoje neke kontoverze u vezi sa njegovim upisom na fakultet, ali i po pitanju diploma. Sve ovo izaziva sumnju i otvara neka veoma značajna pitanja", kaže Eminagaoglu.
 
On navodi da je jedina organizacija koja bi mogla da reši ovo pitanje Vrhovni izborni savet, ali da do sada nije bio koooperativan. Trenutno postoje tri dokumenta: privremena diploma, kopija diplome i uverenje izdato nakon registracije diploma. 
 
"Postoje neke sumnjive razlike između ova tri dokumenta. Stoga, insistiramo da se ovo pitanje pravilno istraži", navodi on.
  • Pera_Kabaničar

    11.06.2016 23:01
    Naš Toma
    Kod njega je sporna diploma, kod našeg Tome nije. On je ima. Doduše, kako je došao do nje je pitanje, ali je ima, a po Ustavu nije neophodna. Toma je čak školovaniji nego što treba. To znači da je Srbija naprednija od Turske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.