U Gvantanamu ostalo 78 zatvorenika

Jemenski zatvorenik iz zatvora u zalivu Gvantanamo prebačen je u Italiju, čime je broj zatvorenika u toj američkoj vojnoj bazi na Kubi smanjen na 78.

Njegovo oslobađanje odobreno je još 2010. godine, ali SAD ne šalju jemenske zatvorenike natrag u tu zemlju zbog tamošnje nestabilnosti, pa su morale da pronađu drugu državu koja bi bila spremna da ga primi.

Prebacivanje Fajiza Ahmada Jahije Sulejmana je još pre gotovo šest godina odobrilo šest američkih državnih organa - ministarstva odbrane, spoljnih poslova, pravde i unutrašnje bezbednosti, Uprava nacionalne obaveštajne službe i zajednički štab Oružanih snaga SAD.

Sulejman, star oko 40 godina, sumnjiči se da se borio na strani Al Kaide protiv američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, nikad nije optužen, niti mu je suđeno, a u zatvoru je proveo 14 godina.

Američki predsednik Barak Obama, koji se nadao da će zatvoriti zatvor u Gvantanamu još prve godine svog predsedničkog mandata, u februaru je predstavio plan za gašenje zatvora, ali se tome protive mnogi republikanski kongresmeni, pa i neki iz redova Demokratske stranke.

Većina od preostalih 78 zatvorenika u Gvantanamu su zatvoreni više od 10 godina bez ikakve optužnice ili presude, što međunarodna zajednica osuđuje.

  • G

    10.07.2016 22:59
    Lepo primer svima daje "kolevka demokratije" kad 14 godina drži ljude u logoru bez ikakvih prava i bez suđenja. Da sad ne pominjemo nekoliko primera koje su pustili posle deceniju zatočeništva jer se ispostavilo da su potpuno nevini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet