Traži smrtnu kaznu za dilere deviza

Predsednik Egipatskog parlamenta Ali Abdel Al izjavio je da bi želeo da nelegalne dilere deviza vidi pogubljene, jer se zemlja suočava s "ekonomskim ratom" kojem mora odlučno da se suprotstavi.
 
Abdel Al je pozvao i na zatvaranje svih menjačnica širom zemlje, koje se smatraju odgovornim za pad vrednosti egipatske funte, nazivajući ih "rakom" u državnoj ekonomiji, objavio je danas državni list El Ahram.
 
- Egipat je izložen ekonomskom ratu i zaveri čemu moramo odlučno da se suprotstavimo da bismo uspostavili ravnotežu između sigurnosnih zahteva i prava građana - rekao je Abdel Al u utorak u parlamentu. Poslanici su prethodno podržali oštrije novčane i zatvorske kazne za nelegalnu trgovinu stranom valutom, za šta sada osuđenik može da dobije do 10 godina zatvora i novčanu kaznu do pet miliona egipatskih funti (570.000 dolara).
 
Mada je malo verovatno da će vlasti uvesti smrtnu kaznu za nelegalne dilere, komentari predsednika parlamenta pokazuju koliko je vlada zabrinuta zbog pada vrednosti svoje valute u odnosu na američki dolar. Egipat pregovara s Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu od 12 milijardi dolara na tri godine kako bi oporavio svoju ekonomiju, a jedna od ključnih tačaka pregovora je utvrđivanje realne vrednosti egipatske funte.
 
MMF procenju da je vrednost egipatske valute 11,60 funti za dolar, što je gotovo tri funte više od zvaničnog kursa. Na crnom tržištu dolar se može zameniti za 12,50 dolara.
 
Vlasti su prethodnih sedmica zatvorile ili privremeno zabranile rad desetinama menjačnica tvrdeći da su kupovale devize znatno iznad kursa banaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet