Oslobođena najveća grupa zatvorenika iz Gvantanama

SAD su poslale 15 zatvorenika iz zatvora u Gvantanamu u UAE, što je najveća grupa zatvorenika oslobođena za vreme administracije predsednika Baraka Obame.

U Emirate je poslato 12 državljana Jemena i tri Avganistanca, što je deo napora da se smanji broj zatvorenika u američkom zatvoru na Kubi, koji Obama želi da zatvori.

Prema zvaničnim podacima Pentagona, u Gvantanamu, otvorenom u januaru 2002. godine da bi se tu držali strani borci osumnjičeni za povezanost sa talibanima ili Al-Kaidom, ostao je još 61 zatvorenik.

Tokom mandata predsednika SAD Džordža Buša mlađeg su iz Gvantanama oslobođena 532 zatvorenika, koje su američke vlasti uglavnom slale u velikim grupama u Avganistan i Saudijsku Arabiju. Grupa od 15 zatvorenika koji su poslednji pušteni iz zatvora u Gvantanamu je tamo boravila bez zvanične optužnice, a neki su se tamo nalazili više od 14 godina.

Specijalni izaslanik Stejt Departmenta za zatvaranje Gvantanama Li Voloski je izjavio da su SAD zahvalne Ujedinjenim Arapskim Emiratima za prihvat najnovije grupe od 15 zatvorenika i za pomoć u omogućavanju zatvaranja tog zatvora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet