Hrvatska u "tišini" pred sutrašnje izbore

U Hrvatskoj je sve spremno za sutrašnje vanredne izbore, na kojima će građani, za manje od godinu dana, ponovo birati narodne zastupnike u Hrvatskom saboru.

Predizbornu utakmicu u Hrvatskoj, koja se u neuobičajenoj meri fokusirala na Srbiju i koju je obeležila nacionalistička retorika i uvrede na račun suseda, umesto bavljenja planovima za reforme i najvažnijim društvenim pitanjima, danas je prekinula predizborna tišina. Lokalni mediji sačekaće zatvaranje birališta u 19 sati, u nedelju, 11. septembra, kako bi ponovo počeli da se bave izbornim rezultatima i izjavama lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ili Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

Građani Hrvatske će sutra, od 7 ujutru, moći da glasaju za ukupno 2.456 kandidata raspoređenih na 174 stranačke i tri nezavisne liste. U Sabor će ući 140 zastupnika sa teritorije Hrvatske, odnosno po 14 zastupnika iz svake od deset izbornih jedinica, a za njih će glasati ukupno 3.799.609 birača, od kojih je 59.409 iz dijaspore.

Prema oceni analitičara, glavne takmace čine - koalicija desnog centra okupljena oko HDZ Andreja Plenkovića, i, nasuprot njoj, "Narodna koalicija", koju čine SDP Zorana Milanovića, Hrvatska narodna stranka (HNS), Hrvatska seljačka stranka (HŠ) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU). Između ta dva politička bloka pozicionirana je nezavisna lista "Most", koju predvodi Božo Petrov, a koji zajedno sa HDZ-om čini aktuelnu tehničku vlast.

Vanredni izbori u Hrvatskoj raspisani su svega deset meseci od održavanja prethodnih, nakon afere zbog koje je tadašnji predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko 21. juna podneo ostavku na čelo HDZ-a.

Kako ocenjuju analitičari, ali i svetske agencije, već sada je izvesno da će ishod sutrašnjih izbora biti nalik onom od pre godinu dana, kada ni SDP, ni HDZ nisu uspeli da steknu dovoljnu veću da samostalno naprave vladu, već su morale da traže postizbornog koalicionog partnera. Ili će, što mnogi ne isključuju, Hrvatska sutra dobiti "veliku koaliciju", mada je to po "razmeni vatre" između dve strane u kampanji, teško zamisliti.

Da li će sutrašnj izbori označiti i ozbiljniji zaokret, u pravcu pomenutih "životnih" tema, biće jasnije već od ponedeljka.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet