U Gani postoje koncentracioni logori za "veštice"

U Gani, otresite žene i one koje se ne pokoravaju automatski zahtevima muževa rizikuju da budu optužene za veštičarenje.

Sujeverje je duboko ukorenjeno u svesti ljudi u Gani, tako da mnogi neobrazovani građani vide magiju iza svake nesreće koja ih zadesi, za šta često optužuju žene, posebno starije, što je lako jer one ne uživaju zaštitu muškaraca.

U više navrata su zatvarani logori za veštice, ali za te žene sloboda nije uvek bolja opcija. Optužene za veštičarenje često su neprihvaćene u zajednici i izložene su riziku od seksualnog zlostavljanja i drugih vidova nasilja. Džon Bendžamin, britanski visoki predstavnik za Ganu, pozvao je u avgustu na zatvaranje svih logora za veštice.

"Lično verujem da je u 21. veku vreme da se kaže da ne postoje takve stvari kao što su veštice i da se osudi praksa da se takvim terminima dehumanizuju ranjive žene", rekao je on. Bendžamin je naglasio da je takva praksa vid kršenja ljudskih prava i obećao podršku Velike Britanije borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. "Za Veliku Britaniju borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama je prioritet zato što predstavlja glavnu prepreku za uspostavljanje ravnopravnosti među polovima", rekao je on.

Vlada Gane zatvorila je 2014. kamp u Bonjasiju, u distriktu Centralna Gondža na severu zemlje. Ministarstvo za rodnu ravnopravnost, decu i socijalnu zaštitu nedavno je raspustilo nekoliko kampova za "veštice", ali predrasude i neznanje i dalje su jaki u ovoj državi u centralnoj Africi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.