Poljski ministar: Ukinuti registraciju migranata, dolaziće oni bogatiji

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak ocenio je kao potpuno besmislen predlog da se registracija i ulazak migranata u Evropsku uniju naplaćuje, jer bi to bilo podsticanje imućnijim migrantima da dođu u Uniju.

"To nema smisla. Takva kriza, isto tako ozbiljna bila je od 2000. godine u Australiji. Australija je uspela sa njom da izađe na kraj, pokrenula je procedure vraćanja imigranata", kazao je sinoć Blaščak.

Poljski ministar kao besmislene kritikovao je i ideje relokacije izbeglica u one zemlje EU koje nisu tako izložene pritisku migracijskog talasa kao Grčka i Italija koje su prve na udaru, i Nemačka u koju želi da ide najviše migranata.

"Taj sistem obavezujućih kvota takođe je faktor koji privlači dalje migracijske talase", kazao je Blaščak i dodao da imigranti u Evropu dolaze da poboljšaju svoj životni standard i da čak i kada bi bili preseljeni u neku drugu zemlju EU, računaju da će naći način da dopru kasnije do one zemlje u koju su zaista hteli.

"Koliko miliona muslimana je Evropa u stanju da primi? Tim pre što Evropa ima tragična iskustva sa muslimanskom zajednicom - terorističke napade u Briselu, Parizu, Nici, Minhenu i drugim nemačkim gradovima. To pokazuje da te zajednice ne žele da se integrišu i još gore, nameću Evropljanima svoj poglede", kazao je Blaščak.

Poljska je zajedno sa Slovačkom, Češkom i Mađarskom na nedavnom neformalnom samitu članica EU bez Velike Britanije 16. septembra u Bratislavi predstavila svoj predlog rešenja migrantske krize. Reč je o tzv. elastičnoj solidarnosti umesto preraspodele izbeglica, po kojoj bi svaka zemlja odlučivala sama da li želi da prihvati migrante ili da solidarnost u migracijskoj krizi iskaže preko većeg doprinosa zaštiti granica ili finansiranja izbegličkih kampova u regionu Bliskog istoka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.