U Kaliforniji traže referendum za otcepljenje od SAD

"Američki pokret 'Yes California!' želi da inicira referendum o otcepljenju te države od SAD", izjavio je lider te organizacije Luis Marineli.

"Kampanju smo prvobitno počeli sa tvrdnjom da možemo postojati i bez spoljne politike SAD, možemo živeti kao nezavisna država, možemo smanjiti rashode za odbranu i poboljšati kvalitet života Kalifornije umesto da učestvujemo u agresivnoj spoljnoj politici SAD. Komuniciramo sa stanovnicima Kalifornije, informišemo ih o svemu i oni veoma dobro reaguju na to", izjavio je Marineli.

Prema Marineliju, za organizovanje referenduma o otcepljenju od SAD potrebno je prikupiti određeni broj potpisa.

Marineli je ubeđen da će, u slučaju Trampovog izbora za predsednika SAD, stanovništvo Kalifornije još više težiti nezavisnosti.

"Tramp se sprema da pravi zidove, a Kalifornija ne želi zidove, već mostove. Ako Tramp bude izabran, stanovnici Kalifornije će tim pre težiti nezavisnosti. Čuo sam da na naše tribine dolaze ljudi koji su veoma skeptični i nisu sigurni da li da nas podrže ili ne. Ali svi kažu da ćemo imati ozbiljnu podršku ako Tramp bude izabran. U našem slučaju, to će biti veliki plus jer će svi stanovnici Kalifornije moći da razumeju suštinu onoga što mi tražimo i da se priroda i karakter svih stanovnika Kalifornije razlikuju od prirode ostalih Amerikanaca. Ne želimo da budemo deo države na čijem čelu će biti Tramp", rekao je on.

  • Ujka Sam

    27.09.2016 15:26
    Za razliku od banana drzava tipa Srbije ili Rusije, u SAD postoji definisana procedura za izdvajanje iz konfederacije bilo koje savezne drzave, pa tako i Kalifornije. Prema toj proceduri nema nikakvih prepreka za izdvajanje ("ocepljenje"), ali prethodno se moraju sa time sloziti sve ostale clanice konfederacije. To znaci da ako kalifornijanci zele samostalnu drzavu vreme im je da pocnu da vode kampanju u Ohaju, Tenesiju, Mejnu, Vermontu, Indijani, Oregonu, Nevadi, Juti, Kanzasu... Zato drage patrijote i botovi smanjite dozivljaj jer ce Kalifornija jos duuuugo biti u sastavu SAD.
  • George

    27.09.2016 15:03
    George@gmail.net
    Kalifornija je meksicki teritorij
  • Shin Sekai

    27.09.2016 12:36
    Ovo je smejurija jer Kalifornija nema prirodnih resursa. Suva je ko drenovina i prenaseljena. Nema sanse da ce opstati kao samostalna drzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet