Završen poluvekovni sukob u Kolumbiji

Kolumbijska vlada i glavna pobunjenička grupa Revolucionarne oružane snage Kolumbije potpisale su u ponedeljak istorijski mirovni sporazum, čime je i zvanično okončan poluvekovni sukob u kom je ubijeno na stotine hiljada ljudi.

Sporazum su na ceremoniji u Kartaheni, gradu na karipskoj obali Kolumbije, potpisali su predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos i lider FARC Timoleon Himenes, poznat pod nadimkom Timočenko. Oni su sporazum potpisali olovkom napravljenom od metka.

Tom činu je prisustvovalo 2.500 stranih zvaničnika. Sporazum ima 297 strana, a mora da bude ratifikovan na referendumu 2. oktobra.

Posle toga, pobunjenici će predati oružje posmatračima pod okriljem UN u narednih šest meseci, dok formiraju političku partiju.

FARC će imati zagarantovanih minimum 10 mesta u kongresu.

U sukobima je, prema dosadašnjim procenama, poginulo 220.000 ljudi, dok su milioni morali da napuste domove. Sporazum je usledio nakon četiri godine pregovora koji su u više navrata bili na ivici prekida.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet