Orban: Podneću ostavku ako većina glasa sa "da"

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će glas "Ne" na današnjem referendumu o planu EU za raspodelu tražilaca azila u zemljama-članicama biti u korist suvereniteta i nezavisnosti Mađarske, dodajući da će podneti ostavku ako većina bude glasala "Da".

Agencija AP ocenjuje da je Orban govorio o eventualnom podnošenju ostavke kako bi uticao na izlaznost na birališta.

Referendum nema obavezujuće pravne posledice po Evropsku uniju, ali je Orban izrazio nadu da će povećati pritisak na Brisel.

"Najznačajnija stvar za mene sledeće nedelje biće da odem u Brisel, održim pregovore i uz pomoć ovih rezultata, ako budu adekvatni, da pokušam da obezbedim da ne bude obavezno prihvatanje ljudi u Mađarskoj koje mi ne želimo", rekao je Orban. On je takođe izrazio nadu da će i u drugim zemljama biti referenduma protiv plana EU za obaveznu raspodelu izbeglica u zemljama-članicama.

U Mađarskoj se održava referendum o prihvatanju migranata kojim premijer Viktor Orban želi da dobije podršku građana za protivljenje sporazumu o ravnomernoj raspodeli tražilaca azila po zemljama EU. Pitanje na referendumu je "Da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta?".

Vlada Mađarske je takođe 2015. podnela tužbu Evropskom sudu pravde zbog odluke EU da uvede obavezujuće kvote za raspodelu 160.000 tražilaca azila.

Skoro 400.000 migranata prošlo je kroz Mađarsku prošle godne na putu ka zapadnoj Evropi.

  • Zivan

    02.10.2016 20:08
    Realno je da bar dve trećine izišlih zaokruži ne i rezultat referenduma biće podrška Orbanu da po treći put uzastopno pobedi na parlamentarnim izborima, predviđenim za mart- april 2018. godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet