Deca rudari umiru kopajući kobalt za baterije

Dečiji rad, pogibije, zagađenje i oboljenja deo su svakodnevice rudara koji na nalazištima u Kongu kopaju kobalt.

Kobalt je najskuplja sirovina neophodna za proizvodnju baterija za pametne telefone, laptopove i električne automobile. Oko 100 hiljada rudara, uključujući i decu, radi u opasnim uslovima, nemajući čak ni zaštitni šlem, piše "Vašington post".

Za kopanje kobalta duboko pod zemljom koriste ručne, a ne industrijske alate, što su potvrdili radnici, zvaničnici, kao i dokazi koje je "Vašington post" našao tokom posete udaljenim rudnicima.

Rudari rade po ceo dan i noć, a spavaju u podzemnim tunelima, rekao je jedan rudar američkom listu. Pogibije se dešavaju redovno, kažu rudari, ili izgleda da samo masovne žrtve nađu put do retkih lokalnih medija. Ta saznanja dovode u pitanje navode korporacija da su spremne da primete kršenje ljudskih prava i dečiji rad u svom lancu snabdevanja, a malo je onih koji prate odakle dolazi kobalt koji koriste.

Kongo je jedna od najsiromašnijih država na svetu, istovremeno je i jedna od najbogatijih nalazištima minerala, koja je jedan naučnik nazvao "geološkim skandalom".

Rudari snabdevaju velike kompanije, kao što je kineska "Kongo dong feng internešenel majning" koja godinama snabdeva najveće svetske proizvođače litijum-jonskih baterija, koje se nalaze u aparatima kao što je "ajfon" američkog "Epla".

Predsednik kineskog giganta Čen Hong Liang je rekao da kompanija nikada nije ispitivala kako se njeni minerali nabavljaju, uprkos tome što su deceniju prisutni u Kongu.

"To je naš propust", rekao je Čen u intevjuu u kojem je prvi put javno komentarisao ovu temu.

U "Eplu" su potvrdili da se u njihovim baterijama nalazi kobalt iz Konga i najavili da će povećati nadzor nad nabavkom kobalta.

U kompaniji "Samsung SDI", velikom proizvođaču baterija, kažu da koriste kobalt iz te afričke zemlje, ali da on ne dolazi od velike kineske kompanije.

Zvaničnici u Kongu kažu da je Vlada previše siromašna da se izbori sa ovim problemom.

Kompanije verovatno neće napustiti tu zemlju, jer je, piše "Vašington post", "svetu potrebno ono što Kongo ima".

Oko 60 odsto kobalta u svetu potiče iz Konga, haotične zemlje sa dugom istorijom strane eksploatacije njenih prirodnih resursa.

  • Labud

    03.10.2016 00:46
    Opet ništa novo, stotinama godina kompanije isisavaju bogatstva kako iz afrike tako i iz drugih krajeva sveta. Dobro je jedino kad se dogovore ko uzima lovu jer ako se ne dogovore onda izazovu rat. Zapadne vrednosti u ovom slučaju na kineski način.
  • Zivan

    02.10.2016 18:05
    Kongo je i ranije bio žrtva bogatstva sirovinama. Pre Kineza retke metale iz Konga su crpli francuske, potom američke kompanije. Inače, kada bi Kinezi udvostručile taksu za nadoknadu i zarade, uveli mnogo humaniju i racionalniju tehnologiju, počeli poštovati stroge ekološke standarde.., cena pametnim telefonima bi skočila za 10- 12 dolara, možda i manje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.