Antonio Gutereš novi generalni sekretar UN, Vuk Jeremić drugi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija podržao je Portugalca Antonija Gutereša u trci za generalnog sekretara svetske organizacije.

Gutereš je zajednički kandidat Saveta bezbednosti za generalnog sekretara, saopštio je posle sednice tog tela ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je rekao da odluka Saveta bezbednosti treba da bude zvanično potvrđena u četvrtak, nakon čega o Guterešu treba da se izjasni i Generalna skupština UN. Portugalac je na poslednjem neformalnom glasanju dobio podršku 13 članica Saveta bezbednosti, dok su dve zemlje bile uzdržane, uključujući i jedanu stalnu članicu.

"Dogovor je postignut, članovi Saveta bezbednosti UN su me izabrali za novog generalnog sekretara UN. Srećan sam i počastvovan", napisao je Gutereš na Tviteru. 

Da bi izbor novog generalnog sekretara UN bio okončan, posebnu rezoluciju Saveta bezbednostu u četvrtak, iza zatvorenih vrata, treba da podrži devet država, uz uslov da ni jedna od stalnih članica ne iskoristi pravo veta.

Vuk Jeremić drugi

Vuk Jeremić bio je drugi sa 8 pozitivnih glasova, od toga tri stalne članice Saveta bezbednosti, pet negativnih i dva neutralna. Među negativnim bila su i dva takozvana crvena glasa, što znači da su dve stalne članice Saveta bezbednosti bile protiv Jeremića.

Odlukom o izboru Gutereša nije ispoštovan regionalni princip da generalni sekretar UN ovaj put bude iz istočne Evrope. Takođe, postojale su indicije da bi se na čelu ovog tela mogla naći i žena.

  • Lala

    06.10.2016 13:42
    hihihihi
    Neka ne ocajava, neka se kandiduje za ambasadora Srbije na Kosovu.
  • Grgolj

    05.10.2016 22:57
    Ruje nisu izvisile po pitanju Jeremića, nego su se slizale sa Zapadom. Haug!
  • aeiou

    05.10.2016 20:32
    Celu noc cu plakati od tuge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet