Hakeri američke vojske upali u ruske sisteme

Hakeri američke vojske upali su u rusku elektronsku i telekomunikacionu mrežu, kao i u komandne sisteme u Kremlju, javlja NBC Njuz.

Kako navode, na osnovu izjave neimenovanog visokog obaveštajnog zvaničnika i poverljivih dokumenata, hakeri su to uradili kako bi učinili ranjivim ruske sisteme i da bi omogućili akciju tajnog američkog sajber oružja ukoliko to bude potrebno.

"Američki zvaničnici su davno javno govorili da su Rusija, Kina i druge države sprovele akcije i ostavile skrivene malvere u ključnim sistemima američke infrastrukture na internetu, u svrhu pripremanja bojnog polja za sajber napade kojim bi mogli da upale ili ugase internet vezu u velikim gradovima", piše NBC Njuz.

Dodaje se da je sasvim sigurno da je Vašington uradio to isto.

"Dokumenti u koje je NBC imao uvid to potvrđuju, bar u slučaju Rusije. Američki zvaničnici i dalje nastavljaju da izražavaju zabrinutost da Rusija koristi svoje sajber kapacitete kako bi uticala na proces predstojećih predsedničkih izbora. Američki obaveštajci ne očekuju da Rusi upadnu u ključnu infrastrukturu, što bi mnogi shvatili kao ratni čin, ali veruju da su moguće akcije koje bi uključivale objavljivanje lažnih dokumenata i njihovo deljenje po društvenim mrežama kako bi se proširile dezinformacije", navodi NBC.

Napominje se i da je u petak haker poznat pod nadimkom Gučifer 2.0, za koga američki zvaničnici veruju da je u vrhu ruskih obaveštajnih službi, tvitovao da će pratiti američke izbore "iz sistema".

  • 127.0.0.1

    05.11.2016 16:05
    dečja posla
    Ovo se nekada pisalo u rubrici Politikinog Zabavnika u rubrici Verovalo ili Ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.