VIDEO: Poplave i u Albaniji i Crnoj Gori

Obilne padavine izazvale su poplave i oštetile puteve na severu Albanije, a izlivaju se i reke u Crnoj Gori u Rožajama i Beranama, gde je na stotine kuća je ugroženo.
Nije poznato da li ima povređenih ili nastradalih u poplavama u Albaniji.
 
Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u okrug Leža na sever zemlje poslato 30 vojnika, šest vozila i malih čamaca gde su evakuisane tri porodice.
 
Mnogi putevi uključujući autoput između Tirane i Drača su blokirani, a mnoga sela su odsečena pošto je bujica oštetila lokalne puteve. Dva trajekta sa više stotina putnika zbog nevremena uspela da prispeju u luku Valonu i nalaze se na pučini.
 
U Crnoj Gori usled obilne kiše koja pada poslednjih 48 sati je najmanje sto kuća ugroženo. Iz korita se izlila Lovnička reka pa su poplavljene kuće u Donjoj Lovnici i naselju Hurije. Ogromna šteta je pričinjena u Grahovači od vodene bujice koja nosi sve pred sobom, a kritična situacija od izlivanja Ibra je u donjem delu Rožaja.
 
Nabujala planinska reka Bistrica odnela je deo novog puta koji od Berana vodi prema Jelovici, a sa njime je odnesen i deo novog gradskog cevovoda iz pravca Merića vrela. Poplava je takođe napravila štetu na infrastrukturi pošto je otkinula deo put Kolašin - Berane.
 
Reka Lim je poplavila gradsko naselje u Beranama Mahala i prigradsko naselje Buče. U Beranama se iz korita izlila i reka Bistrica. Nabujala je i Zeta u Nikšiću, a nabujala Tara preti nekim naseljima u mojkovačkoj opštini.
 
Meteorolozi su najavili da će jaka kiša i dalje padati, a ne isključuju ni mogućnost takozvanih pijavica, opasnih vrtložnih struja koje donose obilne padavine, slične onima koje su ovih dana pogodile Italiju.
 
Opštinski krizni štab je od juče u stalnom zasedanju, a građanima je preporučeno da je dvadeset četiri sata dostupan telefon Službe zaštite i spasavanja 123.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet