VIDEO: Hilari Klinton poražena iako je osvojila više glasova od Trampa

Predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton mogla bi da doživi sudbinu svog stranačkog kolege Ala Gora koji je 2000. godine na izborima u SAD dobio ukupno više glasova, ali je ipak izgubio izbore zbog specifičnog elektorskog sistema.
Prema poslednjim podacima, Hilari Klinton je osvojila 59.680.035 glasova, a Tramp 59.479.278. U mnogim državama posle proglašenja pobednika glasovi nisu prebrojani do kraja, već će to biti urađeno u narednih dan-dva, pa nema garancija da će Klinton zadržati prednost, ali je to vrlo verovatno, s obzirom da je najveći broj neprebrojanih glasova u državama koje su glasale za Demokratsku partiju.
 
U ovom trenutku najviše neobrađenih glasova je u Kaliforniji, Vašingtonu, Njujorku, Oregonu i Merilendu. Klinton je pobedila u svim tim državama, pa analitičari predviđaju da bi na kraju mogla da ima čak milion glasova više od Trampa. Glasovi treba da se prebroje i u Arizoni i Aljasci, državama koje je dobio Tramp, ali je sigurno da novi predsednik tu ne može značajnije da smanji zaostatak.
 
Kandidat republikanaca je međutim pobedio na izborima, pošto se predsednik SAD bira po posrednom sistemu, u kojem svaka savezna država daje određen broj elektora srazmerno broju stanovnika.
 
Činjenica da se ovo de[ava drugi put u poslednjih 16 godina, tj. da pobednik izbora nije postao predsednik sigurno će ponovo pokrenuti inicijative za ukidanje elektorskog sistema i prelazak na načelo "jedan čovek, jedan glas", ali su šanse da se to promeni nikakve, smatraju analitičari.
 
Klinton: Bolan ishod, ali Trampu nudim saradnju
 
Hilari Klinton danas je, u prvom javnom obraćanju posle poraza, rekla da je izborni rezultat bolan i da je razočarana, ali je Trampu poželela uspeh i ponudila da sarađuje sa njim.
 
"Sinoć sam čestitala Donaldu Trampu i ponudila mu da sarađujem sa njim za dobrobit naše zemlje. Nadam se da će on biti uspešan predsednik svih Amerikanaca", rekla je Klinton. Navela je da su izbori pokazali kako su SAD "podeljenije nego što smo mislili", poručivši pristalicama da moraju prihvatiti ishod izbora.
 
"Dugujemo Trampu otvoren um i šansu da povede zemlju", zaključila je Hilari Klinton.
 
  • ex chapman

    10.11.2016 11:17
    ?
    God bless America again,
    You must know the trouble that she's in!
  • Gnu Gnu

    10.11.2016 02:25
    nezasita
    ....ali je Trampu poželela uspeh i ponudila da sarađuje sa njim.

    Ima li kraja ovoj nezasitoj osobi? Dokle ce? Samo nebo zna!
    Daj, nestani sa scene vec jednom I ne izlazi nigde!
  • Zivan

    09.11.2016 20:50
    Kalifornija, 55 elektorskih glasova, i grad Njujork, 29 glasova, uvek glasaju za Demokratsku stranku, i u ove dve izborne jedinice Hilari Klington je sakupila oko 4,2 miliona glasova više od rivala. Pomogao je i sam Tramp, pošto je ove savezne države,znajući da u njima gubi, potpuno izostavio iz kampanje, ne zeleći uludo da troši resurse. Inače, da ih je obišao skupio dodatnih bar pola miliona pristalica, pa bi i u ukupnom zbiru lujdskih glasova nadmašio Klintonovu.
    Uostalom, pravila igre su unapred poznata svima i računaju se samo elektorski glasovi, u suprotnom izborna utakmica bi se sasvim drugačije vodila...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.