Brnabić: Sledeći korak ukidanje stalnog overavanja zdravstvenih knjižica

Problem Srbije nije glomazna nego neefikasna državna uprava, izjavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić i navela da imamo šest i po službenika na 100 stanovnika, što je manje nego u državama Evropske unije, gde je taj prosek između osam i osam i po.
Prema njenim rečima, zaposleni u državnoj upravi su već prošli ozbiljno teške rezove i u ovom trenutku više ne treba da strahuju, ali to ne može da se kaže za lokalne samouprave.
 
Neke lolakne samouprave su ispoštovale zahteve, ali postoje i one koje i danas ne poštuju odluku o maksimalnom broju zaposlenih i na njima će biti fokus, insistiraćemo da kod njih budu drastični rezovi, rekla je Brnabić u intervjuu za "Novi magazin".
 
Na pitanje zbog čega je najavljeno da država neće preuzeti dugove državnih apoteka i domova zdravlja, kada to radi za najveće gubitaše, kao što je RTB Bor, ministarka je odgovorila da bi se pretvaranjem tih dugova u javni dug poslala negativna slika da nema odgovornosti za loše vođenje javnog posla, što ne sme da se dozvoli.
 
Govoreći o aktuelnom pitanju decentralizacije, istakla je da je za potpunu decentralizaciju, jer je tako vlast najbliža građanima koji onda mogu da utiču na sva pitanja, pa i na budžet. "Suština decentralizacije je davanje mogućnosti lokalnim samoupravama da kreativnošću, znanjem i sposobnostima vode gradove i opštine, a neophodan je i sistem kontrole koji ih neće gušiti, ali će eliminisati ne samo zloupotrebe već i druge probleme", kazala je Brnabić.
 
Navodeći da je elektronsko prijavljivanje za nove zdravstvene knjižice veliki korak napred, Brnabić je istakla da je sledeći korak ukidanje stalnog overavanja knjižica, na šta su se žalili privrednici. "Za to u ovom trenutku još nismo spremni, ali trudićemo se da u naredne dve godine budemo spremni", rekla je Brnabić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet