Za samo 10 dana otopio se led veličine Floride

Prema najnovijem izveštaju NASA, objavljenom ove sedmice u danu kada su Ujedinjene nacije saopštile da je 2016. najtoplija u istoriji, za samo 10 dana, zbog temperature koja je bila i do 10 stepeni viša od normalne, na Arktiku je nestao led veličine Floride.
Topli vetrovi, naime, izazvali su topljenje velikih delova Arktičkog okeana, što je dovelo do odvajanja enormnog broja ledenih ploča od glavne mase, pokazalo je istraživanje NASA. Neuobičajeno topla oluja dogodila se u doba godine kada se led u tom regionu obično nakuplja, a ne topi.
 
"Kao rezultat ovog ciklona, količina leda u Barencovom i Karskom moru smanjena je za 10 odsto, a rub leda pomakao se na sever", rekla je Linet Boisvert, autorka NASA studije.
 
"Otkriveno je da se u toj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla biti i veća", navodi Alek Peti iz NASA Goddard Space Flight centra.
 
"Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini biće nadmašene u 2016. U ruskim delovima Arktika temperature su bile 6 do 7 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na severozapadu Kanade bile su barem tri stepena Celzijusa iznad proseka", kazao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas.
 
Ponavljajući konstataciju NASA o povećanoj mogućnosti za prirodne katastrofe, Talas je dodao: "Jednom u generaciji toplotni talasi i poplave postaju redovne. Porast nivoa mora direktno je povezan s olujama koje uzrokuju tropski cikloni".
 
Preliminarni izveštaj NASA krivi poznati tornado El Njino za visoke temperature na početku godine i navodi da je nivo mora ranije rastao za 3,5 mm godišnje, da bi sada za 18 meseci (do februara ove godine) iznosio 15 mm.
  • Libe De NS

    17.11.2016 06:59
    Užas
    Spremni smo u svako doba da komentarišemo svakakve gluposti i da se svađamo verujući da smo najpametniji u svemu. A na ovakva pitanja ćutimo iako se to tiče celog čovečanstva a pogotovo naših budućih generacija. Na ''dobrom'' smo putu da uništimo budućnost naše dece. Gazimo nepokolebljivo i čvrstim korakom zabijajući usput glavu u pesak. Vreme je za ozbiljnu edukaciju kroz obrazovanje... ako već nije kasno!
  • NS

    17.11.2016 05:04
    Ljudi su jako ekološki ne svesni i kažu zašto baš ja da mislim o planeti ili nije to ništa što ja zagadim. A takvih je skoro 8 milijardi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet