Živi lanac sprečio neonaciste da prođu kroz nekadašnji jevrejski geto u Pragu

Nekoliko stotina građana Praga napravilo je sinoć živi lanac i sprečilo neonaciste da prođu u istorijsku četvrt Jozefov, nekadašnji jevrejski geto.
Češka policija morala je nekoliko puta da interveniše i kordonom specijalaca s psima razdvoji pristalice predsednika Češke Miloša Zemana i desničarske ekstremiste koji su im se pridružili, od studenata, anarhista i građanskih aktivista koji su posedali da spreče neonaciste.
 
Poslednji put radikalni desničari i neonacisti pokušali su da s bakljama prođu kroz geto u Pragu, u kome su stare praške sinagoge i srednjevekovno groblje, 2007. godine na godišnjicu zloglasne Kristalne noći iz novembra 1938. godine kojom su započeti pogromi Jevreja u Hitlerovoj Nemačkoj. Stotine Pražana tada su napravile živi lanac i sprečile neonaciste da uđu u nekadašnji geto, a policija je esktremiste zatim rasterala.
 
Ove godine ekstremisti, simpatizeri Narodne demokratije - Ne Briselu, priključili su se pristalicama češkog predsednika Miloša Zemana u parku Letna i pokušali da ih iskoriste da sa njima prođu centrom Praga u njihovoj povorci na godišnjicu "plišane revolucije". Paradoksalno, češki predsednik spada u političare koji najžešće, najotvorenije i najodlučnije osuđuju desničarske ekstremiste i neonaciste u Češkoj.
 
Građanski aktivisti i anarhisti pokušali su da im prepreče put na Manesovom mostu preko Vltave, ali policija ih je rasterala tako da su posedali na trg ispred Filozofskog fakulteta na obali reke i premeštali se prema potrebi da spreče desničare da uđu u nekadašnji geto.
 
"Samo narod", "Češka Česima", "Živeo Zeman", skandirali su ekstremisti sakriveni među oko 200 Zemanovih pristalica, a u horu im je odjekivao odgovor "Ne daj šansu nacisti", "Ni korak kroz jevrejski geto", "Vaša deca biće kao mi", "Bežite kući, pobrkali ste vreme". Specijalci policije sa psima razdvojili kordonom obe grupe i na kraju su u dogovoru sa Zemanovim pristalicama sproveli pohod drugom trasom po centru grada dalje od geta.
 
Policija je dovela u Prag brojna pojačanja iz regiona zato što se u glavnom gradu Češke održava oko 20 raznih manifestacija, demonstracija, hepeninga i pohoda na Međunarodni dan studenata na 77. godišnjicu pobune čehoslovačkih studenata protiv fašističke nemačke okupacije i na 27. godišnjicu studentskih demonstracija kojima je nakon brutalne intervencije komunističke policije počela "plišana revolucija".
  • /

    18.11.2016 12:41
    /
    da li je neko procitao sta se desavalo?
    da li je neko od srpskih glasila objavilo da cesi obelezavaju plisanu revoluciju?
    zar mora fb biti izvor desavanja?
  • ex chapman

    18.11.2016 09:52
    Česi
    zbogom pameti. jesu li to potomci istih onih Čeha koje je Hitler okupirao još pre Drugog svetskog rata? istih onih Čeha koje je Hitler tamanio zajedno sa tim istim Jevrejima? to su isti oni moroni kakvih ima i u Srbiji! Srbi su stradali zajedno sa Jevrejima. u istim logorima i gasnim komorama, od iste ruke, istim nožem, pod isti led bacani, na iste bandere po Temerinskoj vešani. i onda potomci marširaju protiv Jevreja u ime "srpskog" ili "češkog" patriJotizma! povraća mi se!
  • Građanka

    18.11.2016 09:25
    Zbogom Evropo
    - Kuc-kuc!
    - Ko je?
    - Fašizam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.