Crna Gora dobila novu vladu, Duško Marković novi premijer

Skupština Crne Gore izabrala je danas glasovima vladajućih partija novu vladu na čijem je čelu doskorašnji potpredsednik vlade i dugogodišnji šef tajne policije Duško Marković. Za novu vladu i njen program glasalo je 41 od 81 poslanika, a uzdržanih i protiv nije bilo.
Sednicu na kojoj je Marković predstavio program i sastav nove vlade bojkotavala je celokupna opozicija i debate o ciljevima i kadrovskom rešenjima nove izvršne vlasti nije bilo. Marković je kao ključni izazov označio ekonomske probleme i rekao da će njegova vlada završiti proces pristupanja Crne Gore u NATO.
 
"Veću pažnju posvetićemo odnosima sa susedima, EU, sa SAD i Kinom. Nastojaćemo da prevazidjemo nerazumevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom", rekao je Marković povodom spoljno-političkih prioriteta vlade, što je kontinuitet dosadašnje spoljne politike.
 
Novi premijer se u ekspozeu posebno se osvrnuo na pokušaj terorističkog napada na izborni dan i rekao da će nova vlada "dati punu podrsku u rasvetljavanju zločinackog nauma prema Crnoj Gori i njenom premijeru".
 
"Bilo da su u pitanju strani ili državljani Crne Gore, ruka pravde i pravne države mora stići svakog učesnika ove kriminalne namere da se na brutalan način udari u temelje crnogorske države", rekao je Marković.
 
On je rekao da svaki ministar koji ne bude imao rezltate u prvoj godini dana rade, ne može računati na dalji rad u izvršnoj vlasti.
 
Ko su ministri u novoj crnogorskoj vladi
 
Nova vlada sastavljena je od pet partija, Demokratske partije socijalista (DPS) i stranaka manjinskih naroda i male Socijaldemokrarije Crne Gore.
 
Markovićeva vlada ima tri nova ministarstva - evropskih poslova, javne uprave i sporta. U novoj izvršnoj vlasti Marković je zadržao četiri ministra iz prethodne vlade Mila Đukanovića.
 
Novu Vladu Crne Gore čine potpredsednik Milutin Simović (DPS) koji vodi i resor poljoprivrede, Zoran Pažin (DPS) koji će ponovo biti ministar pravde, Rafet Husović iz Bošnjačke stranke i Marija Vučinović iz HGI.
 
Ministar održivog razvoja i turizma biće Pavle Radulović, a sporta i kulture Nikola Janović i Janko Ljumović.
 
Resor unutrašnjih poslova vodiće Mevludin Nuhodžić, javne uprave Suzana Pribilović, spoljnih poslova Srđa Darmanović, a evropskih integracija Aleksandar Andrija Pejović.
 
Na čelu Ministarstva prosvete biće Damir Šehović, finansija Darko Radunović, nauke Sanja Damjanović, dok je će resor odbrane voditi Predrag Bošković. Resore saobraćaja i rada i socijalnog staranja vodiće kadar BS-a - Osman Nurković i Kemal Purišić, dok će ministar za ljudska i manjinska prava biti Mehmet Zenka, a zdravlja i ekonomije, Kenan Hrapović (SD) i Dragica Sekulić.
 
Opozicija bojkotuje rad Skupštine i odbija da prihvati 39 manada koliko je osvojila na izborima. Traži da se do kraja rasvetli navodni pokušaj državnog udara na dan izbora i da taj slučaj dobije sudski epilog.
  • Zivan

    28.11.2016 20:21
    Srđa Darmanović, nekada veliki kritičar DPS i Mila Đukanovića, sada vodi spoljne poslove i ima neugodan i tešak zadatak da Crnu Goru uvede u NATO pakt. Kakav obrat u političkoj karijeri!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.