Nova zaštitna kupola iznad Černobilja

Nova kupola postavljena je danas iznad oštećenog reaktora u Černobilju, a to postrojenje štitiće od spoljnih uticaja i sprečavati radijaciju u narednih 100 godina.
Metalna konstrukcija lučnog oblika teška je 25.000 tona (36.000 tona uz opremu), visoka 108 metara i dugačka 162 metra.
 
"Obeležili smo danas u Černobilju završetak radova na postavljanju konstrukcije", ključne etape međunarodnog programa koji Černobilj treba da učini sigurnim i bez opasnosti, saopštile su francuske kompanije "Vinci" i "Bouygues" koje su realizovale projekat vredan dve milijarde evra.
 
Nuklearna centrala u Černobilju se krivicom osoblja zapalila u aprilu 1986. Posle eksplozije reaktora zagađena je ogromna oblast u Ukrajini i Belorusiji koje su u to vreme bile deo SSSR-a.
 
Prvi zaštitni oklop elektrane u Černobilju, sa 400.000 kubnih metara armiranog betona, postavljen je posle katastrofe i trebalo je da traje između 20 i 30 godina, ali su prvi radovi na njegovom pojačanju počeli još 1999. godine.
 
Nova kupola biće u upotrebi od kraja 2017. godine, nakon postavljanja neophodne opreme.
  • BlasteR

    29.11.2016 13:38
    Google Street View
    Inace, Google Street View je prosao u blizini elektrane. Vidi se gradnja kupole. takodje, prosao je i nekim ulicama u Pripjatu (napusteni grad pored elektrane)... Vredi pogledati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.