Momenat kada je sprečen Treći svetski rat

Britanski istoričar Pol Krikmor u svojoj novoj knjizi detaljno opisao susret američkog SR-71 "Blekbrd" špijunskog supersoničnog aviona i ruskog MiG-31.
Susret se dogodio 6. oktobra 1986. godine.
 
Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Jilding. Istoričari ocenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, mogao izazvati ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR-a, a u najgorem - Treći svetski rat.
 
Priču pilota preneo je Dejli mejl: 
 
"U daljini, možda na nekih 160 kilometara od nas, video sam dugačak i blještav kondenzacijski trag kako ide prema nama. Znao sam da je to ruski lovac, verovatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač. 
 
Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacijski trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov. Pretpostavio sam da je sovjetski pilot baš poput mene, zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da vrlo naporno pokušava biti najbolji. Pretpostavio sam da ima naredbu ispaliti rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode. 
 
Tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu protiv raketa, ali su se pouzdali u malu verovatnoću da ih raketa pogodi. 
 
Odlučio sam ne odustajati, nego da letim po planu. Tada se učinilo da mu pada brzina na nekih 20 kilometara visine. Video sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dole. Mi smo ostali na ruti i zabežili fotografije zbog kojih smo došli na mesto događaja", opisuje pilot.
  • ninja

    04.12.2016 17:34
    ponavlja se..
    Stalno slušam stručne komentare tipa razumem se ja u to i onda bla bla bla..kao pijandura iz kafane kad hoće stručno da ti opiše operaciji srca..jaooo
  • Drum

    04.12.2016 01:44
    E ako je britanski onda je 100% tačno...
    Ništa više ne verujem zapadnim medijima i piscima.

    Poznajem aviaciju. MiG-31 ne može da leti na istoj visini kao i SR-71, 31ica ima maks visinu 20.000 m, dok 71ica 25.900 m. Ako mu je video nos kako pada dole, znači da je 71 bio na 21-22.000 m, a 31ica je radila manevar tkz. iskakanje, kratko može da iskoči na veću visinu od maksimalne, ali ne može da je održi. Prema tome, ako mu je čak video nos, znači da mu je bio na dometu za reketu, a možda čak i top.
    SR-71 leti maksimalnom brzinom od M3.5, a MiG M2.8, raketa kojom je MiG naoružan u tom periodu je imala maksimalnu brzinu M4.0, znači mogla je da stigne špijuna, pogotovo ako mu dolazi s boka. SR-71 pri velikoj brzini nema veliku manvarsku mogućnost, tako da bi pogodak bio vrlo verovatan.

    Ovo je još jedna knjiga/tekst o američkoj superiornosti, tipa Rambo ili Ameri spašavaju svet, u svemu su najbolji.
    Svetski rat nije počeo ni kada su Ruje oborili U-2, pa ne bi ni za ovaj.
  • Prosecan Srbenda

    03.12.2016 21:52
    1999
    U Prvom sv.ratu je ucestvovalo 19 drzava,a u "fasistickom Milosrdnom andjelu" 20...Jel to svetski rat?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.