Preminuo Džon Glen, prvi Amerikanac koji je obleteo Zemlju

Astronaut Džon Glen, prvi Amerikanac koji je leteo Zemljinom orbitom, umro je u 95. godini.
Bivši marinac i senator SAD najpoznatiji je po tome što je obleteo Zemlju 1962. godine u svemirskoj kapsuli u misiji "Frendšip 7" i tako postao peta osoba u svemiru, posle ruskih kosmonauta Jurija Gagarina i Germana Titova i učesnika suborbitalnih misija kolega iz "Merkjurija 7" Alana Šeparda i Gasa Grisoma.
 
Glen je poslednje dane proveo u bolnici u Kolambusu, u Ohaju. Očekuje se da bude sahranjen na Nacionalnom groblju Arlington u Virdžiniji.
 
- Iako se vinuo duboko u svemir, kao i na visine Kapitol Hila, njegovo srce nikada nije napustilo njegovu postojbinu i korene u Ohaju. S božjom pomoći, Džone Glen - rekao je na vest o smrti Džon Kejsik, guverner Ohaja.
 
Nakon leta u orbitu Zemlje, Glen se povukao iz vojske i 25 godina bio je predstavnik Demokratske stranke u Senatu SAD.
 
Glen je 1998. godine, 36 godina nakon njegovog istorijskog leta, postao i najstariji čovek koji je leteo u svemir. Tada je imao 77 godina.
  • B

    09.12.2016 09:55
    Veliki čovek, pionir istraživanja svemira; zauvek ću zavideti svima koju su imali tu sreću da vide planetu "na dlanu", a on je bio među prvima. Počivaj u miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.