Skupljali novac za lečenje ćerke, a potrošili ga na skupe satove

Španiju potresa skandal u kome su roditelji prikupljali dobrovoljne priloge za lečenje bolesne ćerke, a zatim novac potrošili u privatne svrhe, između ostalog, za kupovinu 32 skupocena sata.
Fernardo Drejk Blanko, otac jedanaestogodišnje Nađe Nerea, godinama su medijima upućivali apel u kom su molili Špance da pokažu humanost i spasu život njihove ćerke koja pati od retkog metaboličkog oboljenja. Pozive za pomoć su redovno upućivali od 2008. godine, a Španci su bili solidarni, pa su tako na njihov račun stalno pristizali novčani iznosi.
 
A onda su blogeri, novinari i istražitelji raskrinkali njihove laži i prevaru.
 
Pedesetdvogodišnji muškarac je u pritvoru od sredine prošle nedelje, dok je majka puštena na slobodu pod određenim uslovima, ali im je oboma oduzeto starateljstvo nad bolesnom ćerkom, a svi računi u bankama su im blokirani.
 
Otac je govorio da njegovu ćerku (11) može da spasi samo skupo lečenje u SAD jer Nađa boluje od trihotiodistrofije, izuzetno retke nasledne bolesti, koja, između ostalog, izaziva prevremeno starenje ćelija. Devojčicin otac je tvrdio da u Hjustonu postoji lekar po imenu Edvard Braun, koji može da izleči devojčicu. Osim toga, rekao je da je bio u Avganistanu, gde je posetio vidara koji živi u pećini.
 
Kada se bračni par krajem novembra sa istim informacijama ponovo obratio poznatom dnevnom listu "El Mundo", u roku od nekoliko dana na njihov račun je prispelo 150.000 evra. Mediji su, međutim, otkrili da u celoj Americi ne postoji stručnjak po imenu Evrard Braun, a na klinici u Hjustonu niko ništa nije znao o Nađinom slučaju.
 
Našavši se u nebranom grožđu, otac je priznao da je "možda malo" preuveličao stvari. "Ali stvarno smo bili u Avganistanu i tražili lekara, mada ne živi u pećini", rekao je. Dodao je da je priču malo dramatizovao jer "ne može da živi bez ćerke".
 
Devojčicina majka Marga Garaj rekla je da "nije znala ništa" o načinu trošenja novca koji je bio uplaćivan na Nađin račun, kao i da joj nije bilo čudno što joj suprug ćerku vodi na lečenje u Avganistan. Ona je dodala da nikada nije išla sa njima na Nađine tretmane za koje je sud presudio da su bili jako bolni.
 
I španski mediji su se našli na udaru kritika zato što nisu ranije ispitali slučaj.
 
Devojčicin otac je, naime, još 2000. bio osuđen na više od četiri godine zatvora zbog pronevere novca u preduzeću za koje je radio.
 
Istraga je otkrila da su donirana sredstva bila mnogo veća nego što je to iko mogao da zamisli. Katalonski istražitelji su saopštili da su roditelji dobili pomoć u ukupnom iznosu od 918.000 evra, od čega su već potrošili 600.000, pri čemu najveći deo tog novca nisu uložili u ćerkino lečenje, već u privatna luskuzna dobra.
 
U njihovom stanu u jednom selu u Pirinejima policija je, između ostalog, pronašla 32 sata u vrednosti od 50.000 evra i skupe elektronske uređaje.
 
Osim toga, od donacija su plaćali stanarinu.
  • Naplata računa

    12.12.2016 09:26
    Kako su glupi.
    Nisu imali svest o tome da se prevara kad-tad otkrije.
    Sad su izgubili sve.
  • Nikola

    12.12.2016 08:50
    Isto i kod nas -
    Setimo se šta je bilo i kod nas. Nema zakona o humanitarnim organizacijama. Mnogo njih je na taj način i preko Kosova skupljalo priloge od kojih su godinama živeli. Monopol crkve je bio jak i zbog toga nije ništa urađeno povodom tog pitanja.
  • Alex vrnjacki

    12.12.2016 08:18
    Zar smo zaboravili...
    Imali smo i mi takve...a rekao bih i gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.