Novi crnogorski bukvar koji je šokirao roditelje nema dozvolu Ministarstva prosvete

Dečji bukvar koji je pre nekoliko dana izazvao veliku pažnju javnosti zbog reči napisanih na crnogorskom jeziku, objavljen je bez dozvole Ministarstva prosvete.
Ministarstvo prosvete Crne Gore oglasilo se juče povodom novog Bukvara u kojem se nalaze dva nova slova, koja deca ali i roditelji teško mogu da izgovore. Kako su objasnili u tom ministarstvu, izdavač "Naša škola pet plus" iz Podgorice dobio je dozvolu samo za dva udžbenika, među kojima se sporni bukvar ne nalazi.
 
"Nacionalni savet za obrazovanje kao obaveznu literaturu tog izdavača je odobrio samo udžbenik i radnu svesku 'Čigra slova i glasova', kao i udžbenik 'Kako to može', koji se koriste za učenje crnogorskog jezika i književnosti. Nacionalni savet za obrazovanje nije odobrio nijedan drugi udžbenik ili bukvar, niti su preporučeni kao dodatna literatura", navode u ministarstvu.
 
Oni dodaju da se od odgovornih osoba koje se nalaze na čelu obrazovno-vaspitnih ustanova očekuje da se odgovorno ponašaju u takvim situacijama i da učenicima omoguće korišćenje sadržaja za koje postoji saglasnost nadležnih institucija.
 
Podsećamo da je majka jednog učenika na svom profilu objavila fotografije novog bukvara. U komentaru je istakla "da joj se plače jer 50 odsto izmišljenih reči i slova dete ne ume da izgovori". Celu priču o bukvaru možete pročitati OVDE.
  • Jеремија

    14.12.2016 09:59
    "... ти си моје зЛато ..."
    Свака им је ка у Његуша .
    Ха ха ха
  • Nindza Kornjacleone

    14.12.2016 09:35
    Ovo kada pokusas da izgovoris kako je napisano, dobijes instant govornu manu.
    Njima veselije nego nama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet