Banka povlači sve reklame sa sajtova koji šire propagandu

Jedna od četiri najveće banke u Češkoj, Češka sporžitelna, prvo je preduzeće u zemlji koje je odlučilo da potpuno povuče svoje reklame sa sajtova i portala koji dezinformišu, u službi su propagande ili ubeđuju u razne teorije zavera.
"Verujemo da naša odgovornost prema društvu ide iza granica bankarskog sveta i da možemo da poslužimo ljudima kao kompas koji će ih bezbedno provesti kroz more medijskih informacija. Za nas je neprihvatljivo da pomažemo izvore neproverenih a nekada namerno neistinitih informacija. Zato se naša reklama neće pojavljivati na sajtovima za dezinformisanje", saopštila je Češka sporžitelna.
 
Banka je kao prva velika kompanija u Češkoj taj korak preduzela nakon analiza koje su nevladine organizacije izradile za potrebe češke vlade i koje su pokazale da se propagandistički i dezinformacioni portali i sajtovi izdržavaju ne samo od novca naručilaca propagande, već i od reklama.
 
Prema analizi češke NVO Evropske vrednosti, reklama i baneri Češke sporžitelne su se pojavljivali ovog leta u junu na sedam sumnjivih čeških sajtova i portala. Banka je odbila da saopšti koliko dugo je njena reklama bila na sumnjivim sajtovima i koliko je za nju platila.
 
Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec osnovao je novi odbor u MUP-u koji ima zadatak da prati propagandu stranih sila, pre svega prorusku koja je po oceni obaveštajnih službi u Češkoj najprisutnija i razne izvore dezinformacija na internetu. Novi odbor kao povratak totalitarne cenzure osudio je, medjutim, predsednik Češke Miloš Zeman koga je inače analiza NVO Evropske vrednosti zbog čestih proruskih izjava označila za orudje proruske propagande u rukama Kremlja.
 
"To je prava svinjarija. To je povratak u totalitarno društvo. Ja ću da procenjujem čiji stav je ispravan a čiji nije? A onaj koji procenjuje pri tome potpuna budala", kazao je ovog vikenda radiju Frekvence 1 o novom odboru MUP-a za nadziranje dezinformacija češki predsednik Miloš Zeman.
  • Лука Лабан

    15.12.2016 08:40
    Хехехеееее..... а рекламе за банке где су људи срећни, где играју, уђеш-изађеш и остале свињарије су ок? Паметном је и ово довољно, једном речју-Банкстери!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.