Uvode se stroža pravila u EU, duže ćemo čekati na granicama

Pretnja terorizma i organizovani kriminal primorali su Evropsku uniju na izmenu Zakonika o šengenskim granicama, a takve izmene se pominju i kao uslov da se sistem slobode kretanja unutar šengenskog prostora, koji je jedno od najvidljivijih dostignuća EU integracija, uopšte održi.
Prema predlozima koje je predstavila Evropska komisija i koje je podržao Evropski savet, ubuduće će se registrovati svi putnici koji ulaze i izlaze na spoljnim granicama EU. Dosada su se registrovali samo oni koji nisu državljani EU, Švajcarske, Islanda i Norveške, a odsad će se to odnositi i na njih.
 
Zato i postoje posebne trake na graničnim prelazima i posebne kabine na aerodromima za građane EU i one NON-EU. Nije teško predvideti da će to stvoriti dodatne gužve i usporiti prelazak tih granica, pogotovo u vreme godišnjih odmora.
 
Tako će prelazak granice s Hrvatskom iz pravca Srbije, BiH i Crne Gore trajati nešto duže nego dosad, jer granični policajci neće samo pogledati dokumente i sliku, nego vas i registrovati - za autobus od 60 putnika koji ide, na primer, iz Sarajeva za Zagreb to svakako znači duže vreme provedeno na granici, navodi Jutarnji list.
 
Što se tiče prelaska granice sa Slovenijom i Mađarskom koje su obe deo šengenskog prostora, nastoji se pronaći rešenje prema kojem registraciju ne bi trebalo da rade slovenački i hrvatski granični policajci, nego će biti dovoljno da to odradi samo jedna strana. Hrvatska i Slovenija su na samitu EU u Briselu tražile fleksibilniji pristup kako bi se ostavila mogućnost za rešenje koje ne bi dovelo do značajnijeg usporavanja saobraćaja i protoka robe i ljudi.
 
Ceo problem je nastao nakon što se proteklih godina otkrilo da su neki od terorista, koji su organizovali i sproveli napade i u Evropi i drugde po svetu, takođe bili državljani EU koji su uživali slobodu kretanja, bez toga da budu registrovani u sistem, pa je bilo teško pratiti kuda se kreću.
 
Kao mera za jačanje kontrola uvodi se sistem Etias, prema kojem osobe koje nisu EU državljani sami moraju putem interneta unapred da se registruju u sistem, najave dolazak u EU, plate 5 evra za registraciju i onda mogu u narednih 5 godina slobodno putovati u države EU. Bitno je da službe u EU znaju ko ulazi i izlazi iz Unije.
 
Evropski savet pozdravlja dogovor o revidiranom Zakoniku o šengenskim granicama kojim se uvode sistemske kontrole za sve putnike koji prelaze spoljne granice EU-a, uzimajući u obzir specifične situacije nekih zemalja članica - to je rečenica koja sa samita šalje političku poruku da se u daljem procesu potraži rešenje kojem teže i Hrvatska i Slovenija.
  • tztz

    17.12.2016 20:26
    treba
    Ja dolazim iz eu pre dve nedelje sa srpskim pasosem,madjari me pogledali nisu. Ja uzeo pasos sa cudjenjem.
  • @ Limanac

    17.12.2016 15:40
    Nisu znali zato što se pasoši državljana EU čije države pripadaju Šengenu nisu skenirali na graničnim prelazima EU. Ti kao državljanin neke EU države možes u EU da uđeš i sa ličnom kartom, pasoš ti uopšte ne treba. Nisu imali evidenciju koliko državljana EU država ulazi i izlazi iz EU. Ova mera je smišljena kako bi mogli da prate ulaske i izlaske recimo Muhamed Muhameda koji je državljanin Francuske, Abdulaha Abdule koji je državljanin Holandije, Ise Iseinija koji je državljanin Nemačke i tako dalje i tako dalje. Sada će svi oni na ulazu u EU biti registrovani i znaće se jesu li bili na Havijima na godišnjem odmoru ili u Siriji da ljudima seku glave. U tome je poenta pooštravanje kontrole kretanja.
  • Limanac

    17.12.2016 14:05
    Ova mera je teška budalaština. Kao, dosada nisu znali ko im ulazi u EU? Pa svi pasoši su na spoljim granicama EU uvek skenirani!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet