Građani traže ustavno pravo na čist vazduh i vodu

Udruženja za zaštitu životne sredine i grupe javne politike u Njujorku traže amandman na Ustav da se stanovništvu garantuje pravo na čist vazduh i vodu.
Organizacije "Environmental Advocates of New York" i "EffectiveNY" za predloženi amandman zalažu se onlajn video-oglasima sa snimcima dece iz mesta Hoosick Falls, gde su bunari zagađeni industrijskim hemikalijama.
 
"Ne bi trebalo da moramo da se borimo za čistu vodu", poruka je videa. Te grupe kažu da bi izmena Ustava omogućila građanima da insistiraju na odgovornosti poslanika i vlasti za obezbeđivanje zdrave životne sredine.
 
Šest saveznih država SAD ima u svojim ustavima odredbe o ekološkim pravima, a samo Ustav Pensilvanije daje osnovu za zabranu radova koji ugrožavaju javno zdravlje i životnu sredinu.
 
"Ustavna zaštita znači da, čak i ako državni organ ili mi, zakonodavci, nešto radimo pogrešno, građani mogu da nas preko sudova nateraju da radimo ispravno", rekla je senatorka Demokratske stranke države Njujork Liz Kruger.
 
Stanovnici sada imaju pravo da pokrenu tužbe za osporavanje zakona ili propisa o zaštiti životne sredine, ali ustavni amandman bi dao veću težinu njihovim argumentima.
 
"Amandman o pravu na životnu sredinu pomaže njeno očuvanje, ali koliko pomaže zavisi od toga kako je formulisan, kako ga sudovi primenjuju, i od načina na koji ga sprovode razni akteri vlasti", rekao je Džon Dernbah, profesor prava Univerziteta Videner. Koristan od takve odredbe o pravu na životnu sredinu je što sprečava državu da nazaduje u zaštiti životne sredine kada donosi nove zakone i uredbe, rekao je Dernbah.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet