U Savetu bezbednosti UN danas se menja pet nestalnih članica

Savet bezbednosti UN od danas ima pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom - Boliviju, Etiopiju, Italiju, Kazahstan i Švedsku.

Novoizabrane članice će zameniti Angolu, Maleziju, Novi Zeland, Španiju i Venecuelu.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalno - Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dve godine, ali tako da se svake godine zamenjuje po pet članica.

Od 1. januara 2016. do kraja 2017. članice su Egipat, Senegal, Japan, Urugvaj i Ukrajina.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu. Neparnih godina u Savet bezbednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dve iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dve zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najiskusnija je Italija koja će sedmi put biti zastupljena u Savetu bezbednosti UN, a slede Švedska kojoj je četvrti put, Bolivija i Etopija kojima je ovo treći izbor za nestalnu članicu i Kazahstan koji će prvi put, kao samostalna država, biti predstavljen u tom telu UN.

Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Savetu bezbednosti UN. Među njima su i Srbija, Crna Gora, Makedonija i Slovenija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tela do sada bile samo BiH (2010-2011) i Hrvatska (2008-2009).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.