Usvojene kontroverzne ustavne reforme, Erdoganu još više moći

Poslanici turskog parlamenta podržali su kontroverzne ustavne reforme koje predviđaju proširenje ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
Poslanici su podržali i poslednji, 18. član novog ustava posle maratonske debate koja je trajala skoro celu nedelju.
 
Predviđeno je da u sredu, 18. januara, bude održan i drugi krug glasanja u parlamentu.
 
Predložene promene ustavnih amandmana trebalo bi da omoguće predsedniku da bude glavni nosilac izvršne vlasti, da imenuje Vladu, predlaže budžet i proglašava vanredno stanje u državi. 
 
Izmenama bi se i broj mesta u parlamentu povećao sa 550 na 600, redukovala minimalna starost članova parlamenta sa 25 na 18 i uredilo da se predsednički i parlamentarni izbori održavaju istog dana. 
 
Glavne opozicione stranke ističu da će time previše moći biti u Erdoganovim rukama. 
 
Sa druge strane, vlada smatra da će jak predsednički sistem smanjiti nestabilnost u zemlji, a premijer Binali Jildirim kazao je da postoji velika potreba za ustavnim reformama, najviše zbog terorizma. 
 
Reforma će Erdoganu omogućiti da imenuje i smenjuje ministre u vladi, da odlučuje o rukovodstvu vladajuće stranke i da vlada do 2029, a takođe predviđa predsedničke i opšte izbore 2019, sa maksimalno dva petogodišnja mandata.
  • NS_BOB

    16.01.2017 09:33
    Eto ideje i za AV.
  • Nikola

    16.01.2017 07:55
    Diktatura
    Ovako su i Hitler i Sadam Husein zaveli diktature. Slicno ce zavrsiti i Erdogan samo je pitanje koliko ce zrtava biti iza njega i koliko ce unazaditi Tursku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.