Švedska vraća obavezno služenje vojske

Švedske vlasti saopštile su danas da će obavezno služenje vojske, ukinuto 2010, biti ponovo uvedeno od leta 2017. kao odgovor na razvoj bezbednosne situacije sa ponovnim naoružavanjem susedne Rusije.
Prema predlogu zakona koji vlada treba da usvoji danas obavezno služenje vojske biće ponovo uvedeno ovog leta za sve Šveđane rođene posle 1999. godine i trajaće 11 meseci. Oko 13.000 mladih švedskih vojnika treba da bude regrutovano od 1. jula 2017. ali samo njih 4.000 će biti izabrano prema motivaciji i sposobnostima i pozvano da služi svake godine od 1. januara 2018.
 
Švedska koja nije imala oružani sukob na svojoj teritoriji više od dva veka 2010. je ukinula vojnu obavezu, uvedenu prvi put 1901.
 
Švedska nije članica NATO ali učestvuje u programu Partnerstvo za mir, pokrenutom 1994. da razvije saradnju Alijanse i zemalja koje nisu članice. Po pitanju odbrane ona je vrlo bliska svom susedu Finskoj, koja sa Rusijom deli granicu dugu 1.340 kilometara. Te dve zemlje su odvojeno sa SAD 2016. potpisale sporazume o vojnoj saradnji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.