Hrvatska osnovala komisiju o partizanima i ustašama

Vlada Hrvatske osnovala je danas Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, što je najavljeno krajem prošle godine pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obeležje poginulima u ratu '90-tih na kojem je uklesan i ustaški pozdrav "Za dom spremni".
"Cilj osnivanja Veća je suočavanje s otvorenim istorijsko-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od početka Drugog svetskog rata do proglašenja nezavisnosti Hrvatske", navodi se u odluci o osnivanju Veća koje će svoje predloge izraditi do 1. marta iduće godine.
 
Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da hrvatsko društvo mora da se suoči s posledicama nasleđa nedemokratskih sistema i da je zadatak Veća izrada sveobuhvatnih preporuka usmerenih na suočavanje s prošlošću i preporuka pravnog regulisanja upotrebe i isticanja obeležja nedemokratskih režima.
 
On je istakao da u Hrvatskoj postoji različita upravna i sudska praksa po pitanju isticanja totalitarnih simbola.
 
"Polazišna osnova je otklon od svakog totalitarizma. I proteklog vikenda smo osudili ekstremizam, sramotne plakate usmerene na srpsku manjinu u Vukovaru, i postrojavanje stranačke vojske Autohtone Hrvatske stranke prava, gde se promovisao fašizam i ustaštvo", naglasio je premijer.
 
On je izrazio uverenje da će preporuke koje će doneti Veće doprineti prevazilaženju društvenih podela.
 
Na čelu Veća biće predsednik Hrvatske akademije nauka i umetnosti Zvonko Kusić, a u njegovom radu učestvovaće 20-tak istaknutih hrvatskih naučnika, istoričara, politikologa i pravnih stručnjaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.