VIDEO: Dečak umro od gladi i bolesti jer roditelji nisu verovali u doktore

Potresan prizor 15-godišnjeg dečaka Aleksandra Radita, koji je umro zbog nelečenog dijabetesa i izgladnjivanja, obišao je svet pre nekoliko dana.

Još tužnije je što su nesrećnog dečaka do smrti doveli njegovi najbliži, što je sud potvrdio prošle nedelje presudom kojom su roditelji proglašeni krivim za ubistvo prvog stepena. Na sudu roditelji su ponudili bizarno objašnjenje - dečak je umro od gladi, jer oni nisu verovali u lekare, prenosi "Blic".

Dijagnoza dijebetesa 1, Aleksandru je postavljena kada je imao tri godine, nakon što je primljen u bolnicu žedan, sa groznicom, jakim bolovima u stomaku i čestim povraćanjima. Lekari su majci objasnili specifičnost dijagnoze koja mu je postavljena, kao i kakvu negu treba da dobije.

Dijabetes tip 1 je doživotno stanje. Pankreas osobe koja ima ovu dijagnozu ne proizvodi dovoljno insulina, zbog čega im je potrebno redovno testiranje krvi i insulinske injekcije. Aleksandar to nije imao, jer je njegova mama, pokazuju sudski dokumenti, verovala da je "dijagnoza pogrešna i da će dokazati da doktori nisu bili u pravu".

Deceniju kasnije, Aleksandar je umro u kući u kojoj je živeo sa roditeljima. Poslednje dana proveo je mršav, izgladneo i prikovan za krevet. Iako je imao 15 godina, imao je manje od 37 kilograma u trenutku smrti.

Prošle nedelje, njegovi roditelji osuđeni su na doživotnu kaznu.

"Verujemo u Boga i u njegovu moć izlečenja, ali znamo i da je Bog onaj koji organizuje sve na Zemlji, i stoga, lekari su u Njegovom planu", rekla je Aleksandrova mama Radika na sudu.

Sudski spisi pokazali su da je Aleks poslat u hraniteljsku porodicu kada je imao pet godina i to nakon što je ponovo primljen u bolnicu sa hiperglikemijom. Njegova majka tada je priznala da Aleksandra nisu vodili kod lekara poslednje dve godine, odnosno od kada mu je dijagnostikovana bolest. Lekari su tada zaključili da je nesrećni dečak "jedan dan udaljen od smrti".

Na sudu je pročitana i izjava socijalnog radnika Petricije Mekdonald koja je napisala da je se u vreme koje je proveo van svoje biološke porodice, Aleksandar dobro oporavljao. Ipak, godinu dana kasnije, sudija je odlučio da dečak može da se vrati kući. Socijalni radnici su se protivili ovoj odluci, ali se Aleksandar ipak vratio kod mame i tate.

Dokumenti pokazuju da se dve godine po njegovom povratku kući, roditelji zaista trudili da drže njegovu bolest pod kontrolom. U poslednjoj zabeleženoj poseti lekaru 16. januara 2008. godine, majka se usprotivila odluci lekara da se poveća doza insulina koju je trebalo da unosi svakodnevno, nakon čega se porodica odselila.

Iako računi pokazuju da je porodica trošila novac na neke lekove za dijabetičare od 2009. do 2012. godine, ne postoji podatak da je zaista neki lekar pratio njegovo zdravstveno stanje. Na sudu, kao dokaz da su voleli svoje dete i brinuli o njemu, roditelji su ponudili i fotografije sa njegovog 15. rođendana, ali na tim fotografijama dečak izgleda, bledo, ispijeno i umorno.

Na sudu su svedočili i Aleksandrovi braća i sestre (bilo ih je ukupno osam), a jedna od devojčica je izjavila da je Aleksandar bio mamin miljenik. Ipak, na pitanje tužioca da li je tačno da njeni roditelji ne veruju u lekare zbog religije i da zbog toga njen brat nije lečen, devojčica je rekla "da".

  • Katarina

    06.03.2017 14:58
    Sega
    Da je covjek debil ali doslovno debil sve mi je vise jasno . Pored svih dokaza on i dalje misli da je vakcinacija dobra.
  • LOL

    06.03.2017 09:14
    Bice toga i kod nas kada ovo pomodarstvo medju neukim roditeljima uzme maha. Nedozvoljavanje vakcinacije deteta, lecenje decom varikinom i soda bikarbonom jer je tamo neka "dr"rekla, krstenje dece kad dobiju febrilne konvulzije, uskracivanje mesovite ishrane deci zbog licnih ubedjenja i saveta kojekakvih persona u medijima itd.
  • RD

    06.03.2017 09:11
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.