Glavni akteri podnošenja revizije presude protiv Srbije nedostupni javnosti

Troje ključnih ljudi, pored bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, među kojima je i Sakib Softić, koji se lažno predstavljao kao agent BiH u postupku revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, nedstupni su javnosti.

Kako je preneo sarajevski portal Klix.ba, javnosti su nedostupni osim Softića, predsednica Društva za ugrožene narode i predsednica Upravnog odbora Fondacije Pravda za BiH Fadila Memišević i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović.

Ovaj portal, naime, prenosi da javnost u Bosni i Hercegovini još očekuje pojašnjenje Sakiba Softića, Fadile Memišević i Rasima Muratovića o tome kako je država dovedena u situaciju da podnosi zahev za reviziju presude posredstvom osobe za koju se još od 2016. godine zna da nema legitimitet. Kompletan proces podnošenja zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid od početka je netransparentan, tvrdi portal.

Softić, Memišević i Muratović nisu nikako davali informacije građanima o samom postupku tako da se ni dan danas ne zna koje su to novi dokazi zbog kojih je uopšte pokrenut zahtev za reviziju. Još od trenutka kada je počelo da se priča o pokretanju revizije Softić nije davao nikakve izjave medijima izbegavajući bilo kakve kontakte sa novinarima.

Ostaje upitan i način finansiranja agenta Softića s obzirom na to da je prema pisanjima medija 11. maja 2016. godine Izetbegović potpisao Ugovor o delu sa Sakibom Softićem, kojim naručuje poslove "analize presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore", te poslove "procene opravdanosti podnošenja zahteva za reviziju" pomenute presude. U tom ugovoru usaglašeno je da će troškovi analize i prikupljanja dokaza iznositi 150.000 KM, a da će ih snositi Fondacija "Pravda za BiH".

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je znao za pismo Međunarodnog suda pravde u Hagu iz maja 2016. godine u kojem je Softić obavešten da nije agent.

Na pitanje zašto javnost nije obavestio o pismu iz maja, Izetbegović je rekao kako ništa nije krio te da je o svemu obavestio članove pravnog tima koji je radio na reviziji.

"Mi smo cenili da li vredi pokušati i ići dalje, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati zato šta je neki registrar, koji se ne poziva na statut i pravila, sam po sebi nešto odgovorio", rekao je on. "Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanom aplikacijom ubediti sudije. Nikada se nisu pozvali ni na šta, ni na statut ni na pravila", kazao je Izetbegović.

Bošnjački lider je juče inače rekao da je on samo inicirao podnošenje zahteva.

  • dragan,ns

    12.03.2017 13:53
    tandara mandara
    pa eto sta je bilo i sta se desilo
    jedno veliko nista
    nisu to trebali raditi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet