Sicilijanski nadbiskup zabranio mafijašima da budu kumovi

Sicilijanski nadbiskup Mikele Penizi, vrlo glasan kritičar mafije iz mesta blizu Palerma, najavio je da će mafijašima uskratiti mogućnost da budu kumovi u crkvenim obredima i da nose naziv - kum.

"Mafija je oduvek koristila naziv 'kum'. Prisvojila ga je od crkve kako bi svojim šefovima dala svojevrsno versko poštovanje...a zapravo su te dve reči, mafija i kum, nespojive", rekao je on.

U Penizijevoj biskupiji nalazi se zloglasni Korleone, selo poznato kao mafijaško gnezdo koje je postalo slavno po knjizi Marija Puza "Kum".

U skladu s njegovom zadnjom odlukom, svim osobama osuđenim za zločin zabranjuje se da budu kumovi u crkvenim obredima.

Nadbiskup Penizi svestan je toga da će mafijaška "Omerta" ili zakon ćutnje njegovu odluku učiniti teže primenjivom.

"Ne možemo donositi sud o ljudima na temelju nagađanja i bez dokaza, ali možemo o onima koji su osuđeni", kaže i dodaje da će, "ako neko prizna da je pogrešio i zatraži oprost, biti moguće razgovarati o putu obraćenja".

Nadbiskup je pod policijskom zaštitom jer su mu 2008. pretili smrću kada je odbio da dopusti glavnom šefu mafijaške porodice Kroćefisu Emanueleu, da prisustvuje crkvenom pogrebu.

  • Inspektor Višekruna

    19.03.2017 19:34
    Pravi primer
    Mogao bi i naš Vladika da malo isproziva mafiju, a ne samo žderače pihtija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet