FOTO: Maskirale se u muškarce da bi ušle na stadion

Pet žena se maskiralo u muškarce, kako bi mogle da gledaju dodelu šampionskog pehara Persepolisu, najboljem timu u Iranu.
Naime, u Iranu je zakonom kažnjivo da žene prisustvuju sportskim događajima. Gnoče Gavami je 2014. godine provela u zatvoru više od pet meseci, pošto je pokušala da gleda meč odbojkaške Svetske lige.
 
Ipak, pet žena se maskiralo u muškarce – sa bradama, perikama i u muškoj odeći, kako bi gledale dodelu šampionskog pehara Persepolisu na stadionu Azadi, kapaciteta 95.000 gledalaca.
 
Samo nekoliko nedelja kasnije 35 žena je uhapšeno, pošto su želele da gledaju utakmicu između Persepolisa i Esteglala, na istom stadionu. Ta grupa je primećena, iako su žene bile maskirane u muškarce, a njihov pokušaj poklopio se sa gostovanjem predsednika Fife Đanija Infantina Iranu.
 
Infantinu se zamera što ne želi da izbaci Iran iz Fife, iako zabrana ženama da prisustvuju sportskim događajima predstavlja prilično jasnu polnu diskriminaciju.
 
"Obećano mi je da će žene uskoro imati pristup stadionima. U zemljama kao što je Iran za to je potrebno vreme. Postoji opcija kažnjavanja, ali mislim da je mnogo pametnije o takvim stvarima razgovarati", rekao je Infantino.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.