Kineski predsednik: Marksizam alat kojim možemo da osvojimo budućnost

Kineski predsednik Si Đinping hvali Karla Marksa kao "najvećeg mislioca savremenog doba", nazivajući njegovu teoriju "alatom za to da Kina osvoji budućnost".
Sijev govor u petak u Velikoj dvorani naroda, u Pekingu, jedan je od događaja u sklopu obeležavanja dvestote godišnjice Marksovog rođenja.
 
Isticanje Marksa delimično se vidi kao način da Si ojača ideološku kontrolu i usprotivi se kritičarima u vladajućoj Komunističkoj partiji koji su nezadovoljni zbog njegovog učvršćivanja na vlasti.
 
Marksova dela su inspiracija komunista čija ideologiju ima za cilj zajedničko vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju i odsustvo društvenih klasa.
 
Kina je pre tri decenije pokrenula reforme uvodeći tržišno poslovanje i na tome zasnovano uređenje, ali Komunistička partija i dalje čvrsto drži vlast.
  • Nikolas

    04.05.2018 20:01
    Zanimljivo
    Pokušaj sprovođenja Marksove filozofije u praksi pokazuje da se sa društvom ne mogu vršiti eksperimenti. Razvoj društva treba da teče spontano, po prirodnim zakonima, jer čovekov intelekt nije dorastao tome da može da se takmiči sa prirodnim zakonima. Sva kretanja u društvu, organizacija države, političkog i privrednog sistema su međusobno povezana i uslovljena i nijedna teorija ne može da nadmaši život, koji se neprestano menja i traži stalno prilagođavanje ponašanja ljudi.
    Zato je kineski eksperiment zanimljiv i interesantno je posmatrati da li će uspeti promena privrednog sistema u tržišni, a zadržavanje jednopartijskog političkog sistema. Uvek je pitanje da li će ljudi koji su stekli kapital tolerisati da nemaju političku moć, odnosno da se ne pitaju za državna i društvena pitanja. S druge strane, oni koji imaju političku moć pitanje je da li će tolerisati da je kapital u rukama drugih ljudi.
  • svakako

    04.05.2018 19:49
    @@naravno
    Nisi dovoljno citala Marksa, ocigledno.
    Ne poistovecujem drustveni koncept sa religijom, nego ti ukazujem na tvoju pogresnu analogiju.
    I opet pravis gresku pa zlocine Pola Pota i Maoa tovaris na ideju koja sama po sebi nema veze sa tim.
    Sto se tice ''klasne svesnosti'', prosto, ne moras da budes klasno svestan da bi bio svestan da te izrabljuju i ugnjetavaju.
    Uopste nije rec o tome. Rec je o ljudskom dostojanstvu i postenoj nagradi za rad, ali tebi s takvim stavom, apriori anti i kontra, ne vredi objasnjavati.
    Ako sama ne vidis da treba da raspolazes onim sto stvoris, onda ti srecne pelene u Juri.
  • @@naravno

    04.05.2018 15:54
    pa i jesam citala Marksa - zato i tvrdim da je tu drustvenu teoriju potrebno ostaviti u XIX veku.
    veoma je idikativno sto poistovecujes religiju sa konceptom drustvene teorije
    a interesanto je sto mislis da sam musko i sto mislis da ne vidjam svoju decu i kojesta... :)))
    protiv kapitalizma se moze boriti i bez maove crvene knjizice i bez marksovog nepostojeceg koncepta 'klasne svesnosti' (dokazano da ne postoji, tu se i Lenjin zakacio pa je otvoreno napisao da je khm, khm, nema....)
    #ostavitiMarxizamu19veku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet