Savet bezbednosti uložio veto na rezoluciju SAD o nasilju u Gazi

Savet bezbednosti UN uložio je veto na rezoluciju SAD, kojom se osuđuje pokret Hamas zbog nedavne eskalacije nasilja u Gazi.
Savet bezbednosti uložio veto na rezoluciju SAD o nasilju u Gazi
Foto: Pixabay
Za rezoluciju su jedino glasale SAD.
 
Glasanje je usledilo nakon što su SAD uložile veto na nacrt rezolucije, koji je predložio Kuvajt, a u kojem se traži od generalnog-sekretara SB UN da predloži načine da se obezbedi "međunarodna zaštita" palestinskih civila.
 
Prilikom ulaganja veta na nacrt rezolucije, koji podržavaju arapske zemlje, američka ambasadorka u UN Niki Hejli nazvala je rezoluciju "grubim jednostranim" pogledom jer zahteva da izraelska vojska obustavi upotrebu "bilo kakve prekomerne, neproporcionalne i neselektivne sile", a ne pominje Hamas, palestinski pokret koji ima kontrolu nad Gazom.
 
Hejli je rekla da je rezolucija u velikoj meri netačna u opisivanju nedavnih događaja u Pojasu Gaze tvrdeći da bi naškodila svakom naporu u pravcu postizanja mira.
 
- Teroristička grupa Hamas snosi glavnu odgovornost za užasne uslove za život u Gazi - rekla je Hejli uoči glasanja.
 
Od 15 zemalja-članica Saveta bezbednosti, 10 je glasalo za rezoluciju, među kojima je bila i Francuska, a samo su SAD uložile veto.
 
Četiri članice bile su uzdržane, među kojima je i Velika Britanija, preneo je Rojters.
 
U predlogu rezolucije, pod pokroviteljstvom Kuvajta, zahteva se obustava "upotrebe bilo kakve prekomerne, nesrazmerne i neselektivne sile" izraelske vojske.
 
U istom dokumentu se izražava i žaljenje zbog ispaljivanja raketa iz Pojasa Gaze na izraelske civilne oblasti.
 
Glasanje je, prema prvobitnom planu, trebalo da bude održano u četvrtak uveče, ali su diplomate izjavile da će biti odloženo barem do danas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet