Britanke proslavile 100 godina od sticanja prava glasa

Hiljade žena su danas na ulicama gradova Velike Britanije proslavile 100 godina od kada su Britanke dobile pravo glasa.
Povorke žena prošle su kroz London, Edinburg, Kardif i Belfast u bojama "sifražetskog pokreta" koji se borio za pravo žena da glasaju. Ulice u tim gradovima su se tako danas pretvorile u reke zelene, bele i ljubičaste boje.
 
Zakonom o narodnom predstavljanju iz 1918. godine dozvoljeno je pravo glasa Britankama koje su vlasnice imovine i samo ako imaju više od 30 godina. Prošlo je još deset godina pre no što su Britanke stekle isto pravo glasa kao muškarci. Današnje povorke je organizovala umetnička grupa "Artičok" (Artichoke), specijalizovana za velike skupove. Tako je 100 umetnika saradjivalo sa ženskim grupama širom zemlje u pripremi transparenata s crtežima sifražetkinja koje su proganjane, zlostavljane i zatvarane u hiljadama, decenijama vodile anarhičnu borbu uz kampanje protesta i gradjanske neposlušnosti, sve dok žene nisu 1918. godine dobile pravo da glasaju.
 
Direktorka "Artičoka" Helen Meridž je rekla da je raspoloženje danas bilo slavljeničko, ali da je cilj krupniji da se skrene pažnja na ono što još treba uraditi da bi se postigla istinska jednakost: od uklanjanja razlike u platama žena i muškaraca, do prekida seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.
  • @Luka Laban

    11.06.2018 10:28
    Sinove dželate su rodile i vaspitale majke. Svi su isti, pa je normalno da imaju svi i pravo glasa.
  • Лука Лабан

    11.06.2018 09:38
    Џаба вам право гласа кад сте се бориле за улошке са крилцима а не против убијања жена, деце, стараца и невиних у индији а било их је на милионе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet