Uzgoj koke u Kolumbiji na rekordnom nivou

Uzgoj biljke koke u Kolumbiji, koja je vodeći svetski proizvođač kokaina, dostigao je rekordni nivo 2017. godine na 209.000 hektara, što je povećanje za 11 odsto na godišnjem nivou, saopštila je američka administracija.
Uzgoj koke u Kolumbiji na rekordnom nivou
Foto: Pixabay
U tom periodu je povećana proizvodnja kokaina za 19 odsto, tako da je sa 772 tone u 2016. narasla na 921 tonu u 2017. što je takodje rekord, saopštila je američka Agencija za kontrolu narokotika. Direktor Džim Kerol izjavio je da bi kolumbijska vlada morala da učini više u borbi protiv proizvodnje kokaina.
 
Povećana proizvodnja biljke koke direktno je povezana s povećanim konzumiranjem kokaina u SAD, dodao je Kerol navodeći da je broj novih korisnika tog narkotika povećan za 81 odsto od 2013. godine i da je u tom periodu udvostručen broj onih koji su se predozirali kokainom.
 
Vašington i Bogota potpisali su u martu sporazum na pet godina o smanjenju površina za uzgoj koke. Novi predsednik Kolumbije Ivan Duke predložio je ponovno uvodjenje prskanja površina koke herbicidima iz vazduha kako bi se uništio ilegalni uzgoj te biljke.
  • Joko

    26.06.2018 15:27
    Jupi
    Prebaciti poljoprivredu na ovakve kulture koje donose novac kao sto Nato u Afganistanu cuva polja maka i Laboratorije istih !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.