Objavljen dekret o prenosu novih ovlašćenja na Erdogana

Turska je danas objavila dekret kojim se na predsednika prenose nova ovlašćenja, u skladu sa prelaskom zemlje na predsednički sistem, po kome izvršna vlast pripada šefu države.
Dekretom, objavljenim u službenom listu zemlje, menjaju se zakoni od kojih neki potiču iz 1924. godine i njime se ovlašćenja premijera i vladinih ministara prebacuju na predsednika i njegov kabinet.
 
Na referendumu prošle godine Turci su izglasali tesnom većinom prelazak na takozvani puni predsednički sistem. U skladu s tim funkcija premijera se ukida, a predsednik Redžep Tajip Erdogan dobija pravo da imenuje i smenjuje ministre i druge državne službenike bez odobrenja parlamenta.
 
Turska vlada je izdavala dekrete zaobilazeći parlament, otkako je u zemlji uvedeno vanredno stanje nakon propalog pokušaja vojnog udara 2016. Erdogan je obećao da će vanredno stanje, koje je 18. aprila produženo na još tri meseca, ukinuti nakon izbora, koji su održani 24. juna.
 
Promene navedene u dekretu stupiće na snagu kada Erdogan bude položio zakletvu u parlamentu 8. ili 9. jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.