Australijska kompanija se izvinila zbog spota u Jasenovcu

Kompanija "Valley Eye Wear" izvinila se nakon što su njene reklame, snimljene u Jasenovcu, izazvale oštre kritike na društvenim mrežama.
Iz te kompanije je navedeno da su reklamnom kampanjom u stvari hteli da iskažu "poštovanje prema arhitekturi".
 
"Nismo znali da je to logor smrti u tom trenutku. Nismo hteli nikoga da uvredimo, mi smo pristojan brend. Izvinjavam se svima koji su uvređeni", izjavio je direktor firme Majkl Krouli i objasnio da su posetili Jasenovac na pola sata i to nakon zatvaranja, prenosi BBC. 
 
Kako navodi britanski portal, Jasenovac je bio koncentracioni logor i logor smrti, koji je od 1941. do 1945. vodio hrvatski fašistički pokret Ustaše, saveznik nacističkog režima Adolfa Hitlera. U njemu je ubijeno desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma, kao i hrvatski politički protivnici ustaškog režima, navodi BBC.
 
Jedan od korisnika kaže da je snimanje spota u Jasenovcu "užasna odluka", dok su pojedini korisnici pozivali na bojkot kompanije. 
 
"Prestanite da koristite ovaj simbol patnje Srba, Jevreja i drugih u svojoj kampanji. Znate li vi šta je holokaust?", napisala im je jedna tviterašica iz Banjaluke.
 
U spotu je, inače, maneken šetao zavejanom poljanom po tmurnom zimskom danu, a kako je prvobitno navela kompanija, ideja marketinškog stručnjaka koji je smislio tu kampanju, bila je da se s naočarima koje proizvodi kompanija vidi kroz svaku tamu, pa i ovu monstruoznu koja je progutala na desetine hiljada ljudi koji su umrli u najstrašnijim mukama. 
 
U Javnoj ustanovi "Spomen-područje Jasenovac" nisu znali da je sniman reklamni spot. Rekli su da su iznenađeni i da će komentarisati slučaj tek kada budu u potpunosti ispitali o čemu se radi, prenele su "Novosti" u utorak. 
 
U međuvremenu, sporni spot je povučen, i umesto njega objavljen je novi, na kom manekeni šetaju pored drugog spomenika posvećenog Drugom svetskom radtu, koji se nalazi u Crnoj Gori.
  • Teodora Sr.Kamenica

    04.07.2018 22:03
    Magarčina
    Marketinški stručnjak?!
    Marketinški magarac!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.