Zakon u Francuskoj protiv seksualnih odnosa s maloletnicima i uznemiravanja na ulici

Francuski parlament je usvojio zakon kojim želi da suzbije seksualne odnose s maloletnicima i osigurao kazne za ulično uznemiravanje.
Zakon u Francuskoj protiv seksualnih odnosa s maloletnicima i uznemiravanja na ulici
Foto: Pixabay
Zakon koji je Narodna skupština usvojila s 92 glasa za i ni jednim protiv proširuje okolnosti u kojima je seksualni odnos s detetom ispod 15 godina kategorizovan kao silovanje.  
 
Levičarski zastupnici su bili suzdržani rekavši kako zakon ne ide dovoljno daleko u suzbijanju seksizma i pomoći žrtvama. Zakon je već prošao u Senatu.  
 
Zakon o zlostavljanju maloletnika postao je aktuelan nakon ovogodišnjeg slučaja u kojem su, kako je izveštavano, tužioci odbili da optuže jednog muškarca za silovanje 11-godišnje devojčice zbog toga jer je ona pristala na odnos. On je prvo optužen za seksualno zlostavljanje maloletnice, ali je kasnije stavljen pod istragu zbog silovanja, izvestila je radiotelevizija FranceInfo.  
 
Novi zakon će dopustiti sudijama da smatraju silovanjem seksualni odnos s detetom ispod 15 godina ako druga strana zloupotrebljava detetov nedostatak neophodnog razumevanja da bi se upustilo u odnos.  
 
Feminističke grupe tražile su da se utvrdi minimalna starost ispod koje bi odnos s detetom automatski bio smatran silovanjem, ali je vlada rekla kako je službena pravna analiza isključila tu mogućnost.  
 
Zakon takođe predviđa kazne od najmanje 90 evra za seksualno uznemiravanje na ulici. I to pitanje se našlo u vestima zbog skandala koji je ove nedelje zabeležila kamera u Parizu gde je muškarac udario mladu ženu koja mu je odgovorila nakon što ju je uznemiravao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet