Bura zbog tvrdnji da su se logoraši u Jasenovcu zabavljali

Tekst u zagrebačkom "Večernjem listu" u kojem se ustaški koncentracioni logor Jasenovac naziva "mitom" i tvrdi da je reč o kampu u kojem su se logoraši "zabavljali", deo hrvatskih medija naziva sramnim, dok desničarski portali likuju.
Uvodnik novinara Milana Ivkošića, koji je posvećen Jasenovcu i knjizi revizioniste Igora Vukića, izazvao je zgražavanje, ali i odobravanje u Hrvatskoj.
 
"U logoru je bilo obilje radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim (logorom), rad je obeležavao svakodnevni život", navodi autor, objašnjavajući naziv "radni logor".
 
Poznati desničarski kolumnista, jedan u nizu onih koji sve češće negiraju zločinački karakter ustaške države i genocid na Srbima, Jevrejima i Romima, tvrdi da je Jasenovac "stvarao priliku za kreativnost".
 
"U logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, predstava, među kojima su izvođena i dela koja su stvarali sami zatvorenici", piše autor.
 
Ovaj novinar tvrdi i da su se jasenovački logoraši "bavili naukom".
 
Sve svoje stavove autor zasniva na knjizi pseudoistoričara Igora Vukića, sekretara "Udruženja za istraživanje trostrukog logora Jasenovac", koji se svim snagama trudi da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima u NDH.
  • brico dođoš

    21.08.2018 21:36
    Kada Priroda hoće da te kazni - prvo ti uzme pamet. Igor Vukić je srpskoga podrijetla, iz Gradine Donje ...
  • joja

    21.08.2018 15:51
    Sramota
    Naravno da se od hrvatske desnice na vlasti i to moglo ocekivati.
    A kod nas? Upravo vlast radi na demontazi Saveza jevrejskih opstina kako bi na Topovskim supama, nasem fasistickom logoru, gradili soping centar.
  • Петровград

    21.08.2018 14:32
    Добро, пустите Хрвате. Њихов став је јасан. Него, зашто Музеј жртава усташког геноцида до дана данас није изграђен?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.