Nemački poljoprivrednici prijavili štetu od tri milijarde evra zbog suše

Nemačka vlada nadoknadiće štetu hiljadama poljoprivrednika čija je žetva pogođene ekstremnom sušom, koju mnogi stručnjaci povezuju s klimatskim promenama.
Nemački poljoprivrednici prijavili štetu od tri milijarde evra zbog suše
Foto: 021.rs
Ministarka poljoprivrede Julia Klokner rekla je da procene žetve opravdavaju odluku da se suša proglasi "događajem na nacionalnom nivou" čime je obezbeđeno oko 340 miliona evra pomoći od vlada na federalnom i pokrajinskom nivou. 
 
Dostupna sredstva su manja od onoga što su tražili nemački poljoprivrednici. Osam od 16 nemačkih pokrajina je prijavilo štetu od ukupno tri milijarde evra. 
 
Udruženje nemačkih poljoprivrednika je tražilo milijardu evra pomoći, a njegov predsednik Joakim Rukvajd rekao je da je žetva žitarica manja za 25,6 odsto u odnosu na petogodišnji prosek. On je naveo da bi žetva u nekim delovima Nemačke mogla potpuno propasti i da bi šteta od suše mogla da se poveća. 
 
"Hitno nam je potrebna kiša", rekao je Rukvajd.
 
Ministarka Klokner je navela da vlada ne može pokriti svu štetu i ocenila da bi povećanje cena za neke kulture moglo ublažiti udarac. Dodala je da je prinos povrća i voća ove godine veći nego prethodnih. 
 
Kao i veliki deo Evrope, Nemačka je od aprila imala malo padavina i duge periode veoma toplog vremena. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet