Kinezi kupuju 8.000 aviona

Kineske avio-kompanije će kupiti 7.690 novih aviona u vrednosti od 1.200 milijardi dolara u naredne dve decenije.
Kinezi kupuju 8.000 aviona
Foto: Pixabay
Na taj način žele da održe korak sa rastućom potrošačkom i poslovnom potražnjom za avio-prevozom, procenjuje Boing.
 
Najnovija projekcija američkog proizvođača aviona za period do 2037. godine veća je za 6,2 odsto od prognoze iznete prošle godine, kada je Boing očekivao da će kineske kompanije do 2036. godine kupiti 7.240 aviona. 
 
"Rast u Kini može se pripisati jačanju srednje klase u toj zemlji, koja se više nego utrostručila u poslednjih deset godina, a očekuje se da će se ponovo udvostručiti u narednih deset godina", izjavio je Rendi Tinset, potpredsednik marketinga kompanije Boing komeršal erplejns. 
 
Boing i njegov evropski rival Erbas bore se za povećanje tržišnog udela u Kini, najbrže rastućem svetskom tržištu aviona, zbog čega su obe kompanije otvorile proizvodne pogone u toj zemlji. 
 
Američka kompanija, takođe, prognozira da će do 2037. godine Kini pripadati 18 odsto svetske flote komercijalnih aviona, što je više od trenutnih 15 odsto.
  • Zivan

    12.09.2018 07:20
    Može se zamisliti kakva je borba proizvođača aviona za kinesko tržište. Moguće je da se u naredne dve decenije prevoznici odluče i za avione brazilske ili ruske proizvodnje, mada će, naravno, gro od 8.000 novih letelica biti iz pogona Erbasa i Boinga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet