Stari dizelaši zabranjeni i u Kelnu i Bonu

Nemačko pravosuđe je primoralo još dva grada - Keln i Bon, da iz svojih centara proteraju stara dizel vozila od aprila sledeće, 2019. godine, dok se sporo ostvaruje obećanje vlada da će očistiti vazduh.
Keln i Bon se pridružuju Štutgartu, Frankfurtu i Berlinu na listi gradova primoranih da zabrane stare automobile na najzagađenijim ulicama, na zahtev udruženja za zaštitu životne sredine.
 
Hamburg je sam proletos proglasio da proteruje stare dizel-motore iz dva dela centra grada. U Kelnu, ceo centar je pod zabranom, dok Bon mora protera starije dizele iz dva veoma zagađene ulice po presudi lokalnog upravnog suda, protiv koje je regionalna vlada najavila žalbu.
 
Pokušavajući da izbegne takva ska ograničenja, vlada pregovara već nekoliko meseci s proizvođačima o prilagođavanju najstarijih dizel-automobila standardima, dok su se adaptacije softvera tih automobila, mada jeftinije, pokazale kao nedovoljne. "Dizel plan", predstavljen početkom oktobra, predviđa "premije za razmenu" starih automobila i prilagođavanje vozila novim tehničkim standardima, na primer dodavanjem filtera za čestice. Međutim, vlada se bori s proizvođačima da oni plati za tu tehničku nadogradnju.
 
Uprkos svojoj nespremnosti, "Folksvagen" i "Dajmler" su prihvatili da to podrže s po 3.000 evra po vozilu učešća u ukupnom trošku prepravke, ali samo vozila u malom broju naročito zagađenih gradova, izjavio je ministar saobraćaja Andres Šojer, posle još jednog, današnjeg sastanka s proizvođačima o tome. BMW i dalje odbija da finansijski doprinese tim prepravkama pre 2020. godine.
 
Svi proizvođači smatraju da će "premije za razmenu" starih za nova vozila efikasnije očistiti vazduh, dok je ministar Šojer upozorio da su tehnička rešenja za prilagođavanje starih vozila "neće, nažalost, biti brzo dostupna na tržištu". "To se ne odnosi na skoro 70 odsto tržišta", uključujući i strane proizvođače, rekao je Ferdinand Dudenhofer, ekspert Centra za istraživanje automobila (CAR) u Duisburgu kritikujući "amaterizam" i "neuspeh" vlade Nemačke u rešavanju problema dizela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.