VIDEO - Rupel: Slovenci bili u Jugoslaviji kao na ekskurziji

Treba da budemo pravedni, Jugoslavija je Slovencima pomagala, rekao je u serijalu Radija Slobodna Evropa "100 godina Jugoslavije" Dimitrij Rupel, prvi ministar inostranih poslova Slovenije od 1990. godine.
VIDEO - Rupel: Slovenci bili u Jugoslaviji kao na ekskurziji
Foto: Radio slobodna Evropa (Screenshot)
"Mislim da smo mi u Jugoslaviji mogli da stvorimo mnoge stvari koje inače ne bi mogli stvoriti. Što se tiče izgradnje institucija, poznavanja države. Mi smo bili kao na jednoj studentskoj ekskurziji u Jugoslaviji. Međutim, ona je bila anahrona pojava", ističe Rupel za RSE.
 
On je dodao da je problem Slovenaca i Hrvata bio to što su se našli na pogrešnoj strani u Prvom svetskom ratu pa su zbog toga morali biti spremni na više koncesija Srbima.
 
Rupel kaže da su odmah po dolasku opozicionog DEMOS-a na vlast 1990, počele pripreme za nezavisnost Slovenije uvežbavanjem policijskih jedinica te da je oružje stizalo ilegalnim putevima iz Izraela.
 
Istovremeno, na diplomatskom planu uspostavljeni su kontakti sa nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, pa čak i ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom sa kojim se Rupel sreo u maju 1991.
 
Rupel, koji je 1980-ih bio disident, kaže da se tada često sretao sa Dobricom Ćosićem sa kojim je bio u prijateljskim odnosima. On je sa predsednikom Skupštine Slovenije Francom Bučarom posetio Ćosića u Beogradu u avgustu 1991. godine nakon rata u Sloveniji.
 
"Rekli smo Dobrici - pustite vi nas da radimo svoje a mi ćemo pustiti vas da radite svoje. Mi imamo svoje nacionalne interese, vi imate svoje nacionalne interese i mi mislimo da nisu protivrečni. Mi nećemo ulaziti u vaše poslove, nemojte vi ulaziti u naše. I na neki način Ćosić se tada složio, te 1991", rekao je Rupel.
 
Međutim, Rupel dodaje da je njegov poslednji susret sa Ćosićem 1992. na konferenciji u Londonu bio veoma hladan.
 
  • V

    12.11.2018 20:54
    Zloba je kriv
    Jugoslaviju su činili delovi koji su bili kao nebo i zemlja, negde nivo Centralne Evrope, negde nivo Centralne Azije, što je poprilično nespojivo a ipak je kako-tako funkcionisalo.

    No, pojavom Miloševića, druge republike ne samo da su dobile lažni izgovor nego i pravi razlog da odu, na šta su imale ustavno pravo.
    Kada državom upravlja Predsedništvo u kojem, državnim udarima u Vojvodini, Crnoj Gori i na Kosovu, Milošević prigrabi 50% glasova + glas srpskog predstavnika iz Bosne, to je hegemonija Srbije ili preciznije njenog diktatora nad celom SFRJ.
    Drugi nisu bili ludi da to trpe, a na kraju ni Srbi nisu više trpeli, no dugo im je trebalo.
  • purgerNS

    12.11.2018 13:53
    licno mi je zao..
    i zbog nase i zbog njihove patnje u toj jugoslaviji...
    da je nije bilo srbija bi verovatno bila ista kao danas...ali slovenije nebi bilo...
    kud uvek guramo nos u tudji lonac...ebalo nas slavenstvo i takva braca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet