Poljska policija daje 1.200 evra za informacije o paljenju zastave EU

Poljska policija raspisala je nagradu od 1.200 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja grupice radikalnih nacionalista koji su u nedelju, na Maršu nezavisnosti i proslavi 100-ogodišnjice povratka Poljske na mapu Evrope, spalili zastavu Evropske unije i skandirali "Marš EU".
Snimkom paljenja zastave EU pohvalio se jedan od dva glavna organizatora Marša nezavisnosti, ultrakatolička Svepoljska omladina, a lider drugog organizatora Kšištof Bosak iz Narodnog pokreta pokušao je taj izgred da pravda činjenicom da zakon navodno štiti samo poljsku nacionalnu zastavu od spaljivanja i skrnavljenja.
 
"Amblem EU koja nam oduzima deo suvereniteta ne podleže pravnoj zaštiti tako da izražavanje mišljenja o EU i na takav način ne podleže kazni", rekao je Bosak državnoj poljskoj televiziji TVP.
 
MUP je drugačijeg mišljenja i komandant prestoničke policije raspisao je nagradu od 1.200 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja radikala koji su spalili zastavu EU, a policija je takođe počela da objavljuje snimke nacionalista koji su uprkos zabrani na Maršu palili baklje i bacali petarde. Za to im preti do 14 dana zatvora ili novčana kazna, i policija moli građane da pomognu da ih identifikuje.
 
"U Varšavi je u Maršu nezavisnosti učestvovalo 250.000 ljudi i to je najveća takva manifestacija od proslava kada je u zemlju dolazio papa Jovan Pavle II. Marš je u velikoj meri bio miran, iako je bilo nešto marginalnih izgreda koji zavređuju osudu", kazao je danas o jučerašnjoj proslavi 100 godina od obnavljanja nezavisnosti Poljske ministar unutrašnjih poslova Joahim Bruđinjski.
 
Ministar unurašnjih poslova potvrdio je da je policija i Agencija unutrašnje bezbednosti sprečila oko 400 ekstremista iz inostranstva i 100 iz zemlje da dođu u Varšavu na Marš, kako ne bi, kao ranijih godina, bilo provokacija sa rasističkim parolama i neofašističkim simbolima, a otkazane su i neonacističke konferencije i koncerti.
 
To što su Varšavom, koju su nemački fašisti sravnili sa zemljom na kraju Drugog svetskog rata, odmah iza državnog vrha u Maršu nezavisnosti, pod pokroviteljstvom predsednika Andžeja Dude, zajedno sa poljskom ekstremnom desnicom marširali otvoreno i neofašistički aktivisti italijanske stranke Forca nuova i pristalice marionetskog klerofašističkog ratnog režima Nezavisne Slovačke, pandana NDH Ante Pavelića, ministri poljske vlade pravdali su činjenicom da su te stranke legalne u svojim domovinama.
 
"Tokom Marša Forca nuova bila je pod nadzorom naših službi. Oni deluju legalno u Italiji i za nas je to bila specifična situacija. Sve vreme smo nadzirali tu grupu", kazao je na konferenciji za novinare ministar koordinator tajnih službi Marijuš Kaminjski.
 
Ministar unutrašnjih poslova Bruđinski otpužio je danas za antisemitske izgrede na nacionalističkom Maršu nezavisnosti u Vroclavu, ne izgrednike, već gradonačelnika Vroclava, što je dozvolio da građani demonstriraju protiv ekstremista i fašizma u momentu kada nacionalisti prolaze u dozvoljenom maršu kroz njihov grad.
  • Drndara

    12.11.2018 21:41
    Poljaci su ipak više voleli Hitlera nego što su to hteli da priznaju. Treba im ponovo ruska čizma da ima malo namesti ideologiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet