Koncentracija štetnih gasova dostigla novi rekord

Svetska meteorološka organizacija navodi u novom godišnjem izveštaju da je koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi dostigla novi rekord prošle godine, kao i da nema znakova usporavanja tog povećanja.
Koncentracija štetnih gasova dostigla novi rekord
Foto: Pixabay
Nivo ugljen-dioksida dostigao je 2017. godine 405 delova u milion. Takav nivo nije dostignut u proteklih tri do pet miliona godina.
 
Merenja su takođe pokazala i ponovnu pojavu zabranjenog gasa CFC-11.
 
Prošle godine zabeležen je rast u koncentraciji ugljen-dioksida, kojeg sada u atmosferi ima 146 odsto više nego pred industrijsku revoluciju.
 
Povećanje između 2016. i 2017. bilo je manje nego ono od 2015. do 2016, ali je blizu prosečnom godišnjem rastu zabeleženom u protekloj deceniji.
 
"Na Zemlji je slična koncentracija ugljen-dioksida bila pre tri do pet miliona godina, kada je prosečna temperatura bila dva do tri stepena Celzijusa veća, a nivo mora 10 do 20 metara viši", istakao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas.
  • Miloš

    23.11.2018 16:45
    Hvala Mr Tramp
    Hvala svim milijarderima zasluznim za ovaj uspeh. Bombe, ugalj ,nafta, i krv. Omiljena igra velikana.
  • uz

    23.11.2018 14:02
    dodatak
    serbi+++++k

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet